Inkomstenbelasting 2022

Vanaf vandaag mag je weer! Het nieuwe jaar is alweer een tijdje geleden begonnen maar vanaf 1 maart 2023 mag je dan eindelijk de belastingaangifte doen over het jaar 2022. Maar waar moet je op letten bij de inkomstenbelasting en zijn er nog aanpassingen ten opzichte van de vorige jaren? Alles over de inkomstenbelastingen 2022, speciaal voor ondernemers.

 

Inkomstenbelasting met een eenmanszaak of VoF

Heb je een eenmanszaak of VoF? Dan moet je je bedrijfsresultaat opgeven via de inkomstenbelasting. Dit gaat gewoon op dezelfde manier waarop iedereen in Nederland belastingen moet aangeven namelijk via het belastingportaal van de Belastingdienst. Hier kun je gewoon inloggen met je DigiD.

Het enige verschil tussen een ondernemer en een “gewone” werknemer is dat je moet opgeven dat je “ondernemer voor de inkomstenbelasting” bent. Als je deze optie aanvinkt, krijg je de optie om jouw bedrijfsresultaat op te geven bij de inkomstenbelasting. Dat is nog een heel gedoe, maar gelukkig hebben we daar een hele uitleg voor in ons blog ZZP en inkomstenbelasting. Hier kun je gemakkelijk vinden hoe je jouw administratie in Gekko kan gebruiken voor de aangifte inkomstenbelasting.

 

Inkomstenbelasting met een BV

Als je een BV hebt, is de inkomstenbelasting eigenlijk net iets gemakkelijker dan bij een eenmanszaak of VoF. Namelijk je hoeft je bedrijfsresultaat niet op te geven onder de inkomstenbelasting. Als BV betaal je namelijk Vennootschapsbelasting (VPB) over je bedrijfsresultaat en dat heeft in principe niks te maken met inkomstenbelastingen (zie ook het blog ZZP Belastingen voor meer over de verschillende type belastingen).

Je moet bij een BV alleen goed opletten dat je jouw persoonlijke inkomsten goed opgeeft. Je loon uit je BV moet je net als iedere Nederlander gewoon onder box 1 opgeven. Daarin zit geen verschil met iedere andere Nederlander die werkt. Het enige verschil is dat je ook box 2 inkomsten moet invullen (inkomsten uit aanmerkelijk belang). Hier moet je de dividenduitkeringen die je naast je gewone salaris krijgt uit je bedrijf opgeven. Daarnaast moet je ook aangeven of er mutaties waren in het aantal aandelen en het aandelenpercentage dat je bezit.

 

Studie- en opleidingskosten

Er is veel van doen geweest dat studiekosten niet meer aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting in 2022. En in plaats daarvan is er de STAP regeling gekomen waarbij je geld kan terug krijgen. Gelukkig geldt dat niet voor ondernemers. Die mogen nog steeds studiekosten aftrekken maar dan wel door ze op te geven als zakelijke kosten.

Als je studiekosten hebt die dienen in het belang van jouw onderneming en het op peil houden van jouw kennis, dan kun je deze nog steeds opgeven als zakelijke kosten die je mag aftrekken van jouw winst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opfriscursus of aan het vernieuwen van een diploma. Al deze kosten zijn als ondernemer helemaal aftrekbaar als onkosten (en met een eenmanszaak dus ook direct van je inkomstenbelasting).

Let wel, de belastingdienst maakt in principe onderscheid tussen het “op peil houden van vakkennis” en het “verwerven van nieuwe kennis”. Hierbij is het eerste dus aftrekbaar maar het tweede niet (en zou je eigenlijk van de STAP regeling gebruik moeten maken). De Belastingdienst geeft echter zelf al aan dat het onderscheid hiertussen vaak lastig is te duiden. Wij van Gekko zeggen daarom (zonder dat we garantie geven dat dit correct is) dat dit in praktijk betekent dat je alle studiekosten die gerelateerd zijn aan je werk als ondernemer kan aftrekken. Maar aangezien wij hier geen advies over kunnen en mogen geven kun je voor vragen hierover het beste even kijken op de website van de Belastingdienst of vragen aan je fiscalist.

 

Pensioen en oudedagsvoorzieningen

Heb je in 2022 gespaard voor pensioenopbouw? Dan mag je dit pensioensparen aftrekken van de inkomstenbelasting. Ook dit geldt voor alle Nederlanders, niet alleen ondernemers, maar pensioenopbouw wordt in veel gevallen door de werkgever geregeld. Een werknemer hoeft dus meestal hiervoor niets extra’s aan te geven.

Als ondernemer moet je dit zeker wel doen al zitten er regels aan wanneer je pensioenkosten wel of niet mag aftrekken. In het kort moet het gespaarde bedrag daadwerkelijk voor je pensioen worden gebruikt om in aanmerking te komen voor aftrek. Wil je meer weten over je pensioen? Bekijk dan ons blog over pensioenen en fiscaal voordeel.

 

Inkomstenbelasting is niet super complex

Inkomstenbelasting is voor heel veel mensen, en zeker ook ondernemers, iets wat als bijzonder lastig wordt gezien. Maar in principe valt het allemaal wel mee en het aangifteprogramma van de Belastingdienst lijkt enger dan het daadwerkelijk is. Mocht je er toch tegenop zien, krijg dan vertrouwen door aan de volgende vuistregels te denken.

  • Er is niet zo veel veranderd in 2022. Als je aangifte in de vorige jaren is gelukt, dan zal het je dit jaar ook lukken. Er is gewoon niet zoveel veranderd in 2022. Ja er zijn wat regelingen aangepast, maar er is een grote kans dat dat voor jou niks uitmaakt. Dus doe gewoon wat je vorige jaren deed, dan zit je waarschijnlijk in de goede richting.
  • Heel veel vragen zijn niet van toepassing op jou. Wat de meeste mensen zo lastig vinden is dat in het aangifteprogramma van de Belastingdienst zo ontzettend veel vragen staan. Dit maakt het een uitdagend programma. Maar je moet hierbij wel bedenken dat dit programma voor alle Nederlanders is gemaakt, inclusief alle uitzonderingen op de regel. Dit betekent dat je waarschijnlijk 99% van de vragen gewoon kan beantwoorden met “nee”. Een goede vuistregel is dat als je de vraag niet begrijpt, het antwoord waarschijnlijk “nee” is.
  • Heel veel informatie is al vooraf ingevuld. De Belastingdienst weet al heel veel van je en heeft al vaak heel veel informatie van je ingevuld. Als je loon krijgt betaald of een huis bezit, of een bankrekening hebt, dan weet de Belastingdienst dat in 99% van de gevallen al en als je de aangifte opent, zul je die gegevens direct zien. Eigenlijk is het enige wat de Belastingdienst niet weet, je inkomen als ondernemer (wat je dus uit Gekko moet halen). Echter, dit is met deze instructies over inkomstenbelasting als ondernemer gemakkelijk op te lossen. Voor de rest gaat de aangifte grotendeels vanzelf.

 

Heb je hulp nodig? Wees dan op tijd met vragen.

Nu denk je na dit alles wellicht: “dat is allemaal leuk en aardig, maar ik wil toch iemand die me hierbij helpt.” Heel verstandig natuurlijk! Maar wel iets waar je niet te lang mee moet wachten. Accountants en boekhouders zijn namelijk vanaf nu tot 1 mei bijzonder druk met alle aangiftes die moeten worden gedaan. Als je hulp nodig hebt, is het daarom verstandig om nu direct op zoek te gaan naar iemand die daar tijd voor heeft. Anders is de kans groot dat je het alsnog zelf moet doen.

Maar mocht dat nu gebeuren wees dan niet getreurd. Je kan altijd uitstel aanvragen tot 1 september. Dat is heel gemakkelijk en binnen twee minuten gepiept via het portaal van de Belastingdienst. Gewoon inloggen met DigiD en aanvragen. Let wel dat als je uitstel aanvraagt je dit voor 1 mei doet en dat je er mee rekening houdt dat de Belastingdienst er dan langer over doet om je aangifte te verwerken. Dat laatste kan vooral vervelend zijn als je geld terug verwacht van de Belastingdienst.

Gekko is bezig om een aangifte dienst op te zetten. Hierin helpen wij kleine ondernemers die de administratie van hun eenmanszaak in Gekko hebben met hun aangifte voor inkomstenbelasting. Dit is een “on-demand” dienst waarbij je één keer betaalt voor alleen de aangifte over 2022. Je zit dus niet vast aan een abonnement of iets dergelijks maar betaalt alleen voor de dienst die je echt afneemt. Op dit moment zijn we beperkt klanten aan het aannemen voor deze dienst. Wil jij dus hulp bij je aangifte en heb je jouw administratie voor 2022 in Gekko? Stuur dan voor 20 maart een mailtje naar support@getgekko.com met titel “Hulp bij aangifte” en we geven je binnen enkele dagen uitsluitsel of we je hierbij kunnen helpen.

Accounting tips