Prinsjesdag 2023 voor zzp’ers

Het was gisteren Prinsjesdag en vandaag zijn de algemene beschouwingen. Normaal betekent dat een hele hoop nieuwe regels en wetten. Ook voor ondernemers. Echter, het kabinet is gevallen en daarom zijn er nu niet echt wereldschokkende veranderingen. Slechts een paar kleinere aanpassingen (waarvan de meeste al eerder waren aangekondigd) zijn relevant voor ondernemers. We hebben ze toch weer op een rijtje gezet zodat je deze snel kan bekijken.

Read more
Prinsjesdag 2023 voor zzp’ers

Posts for tag: Regulations

Recent articles

AI Belastingadviseur GekkoBot

Gekko lanceert vandaag een nieuwe AI belastingadviseur genaamd GekkoBot. En dit keer is het geen grap maar een AI model aangedreven door het ChatGPT algoritme welke vragen over boekhouding, administratie en fiscaliteiten beantwoordt. Voor zover we weten is dit de eerste belastingadviseur op kunstmatige intelligentie in Nederland en daarmee een echt praktische toepassing van de nieuwe AI algoritmes die recent op de markt zijn gekomen.

Read more

Vakantiegeld voor zzp’ers

Het is mei en daarom krijgen deze maand miljoenen Nederlanders vakantiegeld. Dat is in het kort een smak geld wat veel werknemers op hun rekening krijgen gestort. Maar ondernemers en zzp’ers natuurlijk niet. Gelukkig is dat niet oneerlijk, want vakantiegeld is in wezen een sigaar uit eigen doos voor de werknemer. Desalniettemin is het wel een handig mechanisme waar ook ondernemers hun voordeel mee kunnen doen. En waar grotere ondernemers wel degelijk rekening moeten houden bij de bedrijfsvoering van hun bedrijf. Allemaal redenen om je ook als ondernemer een beetje te verdiepen in vakantiegeld.

Read more

De verplichte AOV

Het is alweer een maand geleden dat hij werd aangekondigd en sindsdien is het stil gebleven. Maar het ziet er nu echt naar uit dat ondernemers in de toekomst verplicht worden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten (een AOV). Hiermee wil de overheid de grote hoeveelheid ondernemers die onverzekerd rondlopen dwingen om zich beter voor te bereiden op onverwachte situaties. Hiermee beschermen ondernemers zichzelf maar, belangrijker nog, ook de rest van de Nederlandse samenleving.

Read more

Eten en drinken aftrekken

Als je zakelijk uit eten gaat, bewaar jij dan altijd het bonnetje? Als zzp’er mag je eten en drinken als aftrekpost opvoeren bij de Belastingdienst, maar niet in alle gevallen. Dit kan nog wel eens verwarrend zijn en wij merken dat dit regelmatig fout gaat. Wanneer mag het nu wel en wanneer niet? In deze blog leggen we je precies uit hoe het zit.

Read more

CheatGPT: belastingen verlagen door middel van AI

Net op tijd voor de aangifte inkomstenbelasting 2022 lanceert Gekko haar nieuwe AI algoritme CheatGPT. CheatGPT is een nieuwe manier voor kleine ondernemers om hun belastingen te verlagen en kan duizenden euro's schelen op jaarbasis. Het algoritme gebruikt de basisadministratie van ruim honderdvijftig duizend Gekko gebruikers in Nederland om zo de precieze mazen in het belastingsysteem te ontdekken en toe te passen voor alle zzp’ers.

Read more

Inkomstenbelasting 2022

Vanaf vandaag mag je weer! Het nieuwe jaar is alweer een tijdje geleden begonnen maar vanaf 1 maart 2023 mag je dan eindelijk de belastingaangifte doen over het jaar 2022. Maar waar moet je op letten bij de inkomstenbelasting en zijn er nog aanpassingen ten opzichte van de vorige jaren? Alles over de inkomstenbelastingen 2022, speciaal voor ondernemers.

Read more

Het éénloketsysteem voor btw in Europa

Al meer dan een jaar (sinds 1 juli 2021) is er een éénloketsysteem voor de btw in Europa. Dat éénloketsysteem (ook wel One-Stop-Shop of “OSS”) moet er voor zorgen dat je als Nederlandse ondernemer makkelijker goederen en diensten kan verkopen in andere landen in Europa zonder dat je in de knel raakt in je financiële administratie met het berekenen van btw. Maar hoe werkt dit nu en is het ook voor kleinere ondernemers interessant?

Read more

Jezelf (en anderen) salaris uitkeren als ondernemer

Een veelgestelde vraag over de administratie in Gekko is “hoe kan ik mijn eigen salaris in de administratie verwerken?” Op zich is dat heel gemakkelijk (Gekko staat tenslotte voor gemakkelijk!), meestal blijkt dat de ondernemer in kwestie eigenlijk helemaal geen salaris uitkeert. Hoe zit dat eigenlijk met salarissen voor ondernemers? En moet je bijvoorbeeld loonbelastingen rekenen. En wat moet je doen met salarissen als je als ondernemer een andere zzp’er inhuurt?

Read more

ZZP en Inkomstenbelasting

Je “mag” vanaf vandaag weer je inkomstenbelasting aangeven bij de Belastingdienst. Een feest natuurlijk voor iedereen maar vooral voor kleine ondernemers is dit vaak complex. Daarom deze uitleg over wat je moet doen bij je aangifte als ondernemer en waar je op moet letten. ZZP inkomstenbelasting voor beginners dus.

Read more

ZZP en BTW

Dankzij corona zullen er waarschijnlijk de komende tijd weer veel nieuwe zzp’ers bijkomen. Waarvan velen voor het eerst hun eigen bedrijf zullen hebben. Bijna al deze nieuwe ondernemers zullen te maken krijgen met belasting op toegevoegde waarde of btw. En om te voorkomen dat je hiermee fouten maakt daarom dit overzicht blog over hoe dit precies werkt en hoe je voorkomt dat je boetes ontvangt.

Read more

ZZP belastingen

Gelukkig nieuw jaar (dit blog wordt nog voor driekoningen geschreven dus het mag). Om je lekker in de stemming te krijgen voor 2021 vallen we maar direct met de deur in huis met iedereens favoriete onderwerp. Belastingen! En dan natuurlijk specifiek belastingen waar je als zzp’er of andere kleine ondernemer mee wordt geconfronteerd. In dit stuk geven we een overzicht van alle zzp belastingen die er zijn voor ondernemers en hoe en wanneer ze relevant zijn voor jou.

Read more

De economie als het aantal corona besmettingen oploopt

Het CBS gaf op 14 augustus aan dat de Nederlandse economie de weg omhoog had gevonden, iets wat wij op basis van Gekko data ook al hadden geconstateerd op 20 mei. Maar het CBS gaf ook direct aan de positieve richting van de economie wel afhankelijk was van of we geen tweede golf van het Corona virus zouden krijgen. In de afgelopen twee maanden is het dagelijks aantal besmettingen in Nederland vertienvoudigd. Gekko voorspelt op basis van gebruikersdata of er idd een tweede golf aankomt en wat voor impact dit heeft.

Read more

Eigen kantoorruimte aan jezelf verhuren

Sinds Corona wordt er een stuk minder op kantoor gewerkt en meer vanaf huis. En de verwachtingen is dat dit niet een tijdelijk iets zal zijn maar ook na Corona zal doorzetten. Is het dus als ondernemer nog wel waard om een kantoor te huren en zijn er niet slimme trucs waarmee je de kosten omlaag kan krijgen? Veel ondernemers vragen zich bijvoorbeeld af of ze hun kantoor niet kunnen opzeggen, een kantoor aan huis kunnen beginnen en zichzelf huur kunnen rekenen om zo een belastingvoordeel te krijgen.

Read more