Wat is een promotionele loterij

Gekko is binnenkort jarig! En het leek ons leuk om onze gebruikers een aardigheidje te geven. Maar ja, om nu iets te kopen voor alle ruim 170.000 gebruikers… Daarom hebben we besloten om een loterij te houden onder gebruikers die een review achterlaten over Gekko. Dat is tenslotte een win-win situatie: jij kans op een cadeau, wij een review. Voor iedereen leuk, toch? Niet als je het aan de Nederlandse kansspelautoriteit vraagt. Daarom leggen we uit onder wat voor wet en regelgeving dit valt, waarom Gekko dit mag doen en of jij dit ook mag doen.

 

De kansspelautoriteit

Toch best een leuke manier om ons 10 jarig jubileum te vieren, zo’n loterij. Het gaf ons de gelegenheid om wat terug te geven aan onze gebruikers en er bovendien een spelelement in te brengen. Leuk voor Gekko gebruikers en bovendien ook goed voor Gekko zelf. Want om je op te geven moet je een review achterlaten bij de Feedback Company. Dat is fijn omdat we zo sneller reviews kunnen verzamelen van gebruikers en we ze bovendien op één plek kunnen verzamelen (met vijf verschillende apps op drie verschillende platformen zijn er ruim 15 plekken waar je reviews kan achterlaten; dat is niet alleen lastig bij te houden voor ons, maar betekent ook dat jouw review minder waarde heeft).

Leuk, maar ook onderworpen aan allerlei wet- en regelgeving. In Nederland mag je namelijk absoluut niet zomaar een loterij of kansspel organiseren. Daar zijn strenge regels voor, want gokken kan heel slecht voor je zijn (jaja, het is natuurlijk vreemd dat wel wordt toegestaan dat voor ieder Youtube filmpje een gokreclame is van websites die aan deze “strenge” regels voldoen). Daarom is er de Nederlandse kansspelautoriteit, die al het gokken in Nederland reguleert. Dus ook onze loterij. Want ook hier moet je geluk hebben om te winnen.

 

Waar moet je aan voldoen om een loterij organiseren

Simpel gezegd, je mag alleen een loterij organiseren als je hiervoor een vergunning hebt. En die moet je aanvragen bij de kansspelautoriteit (of als de loterij heel klein is, soms de gemeente). Het is best moeilijk om een dergelijke vergunning te krijgen, want het is een behoorlijk bureaucratisch proces. Dat is zeker het geval als het om een commercieel kansspel gaat waarbij je verwacht dat je winst gaat maken. We hebben het zelf niet geprobeerd, maar een dergelijke vergunning kan jaren in beslag nemen en heeft vreemde regels. Bijvoorbeeld moet een loterij 40% van zijn winst overmaken aan een goed doel (dat de Postcode Loterij zoveel goede doelen steunt, is dus niet alleen dat ze zo begaan zijn met de samenleving)

Zelfs als je geen winstoogmerk hebt, maar je bijvoorbeeld geld wilt ophalen voor een goed doel (een nieuwe sportkantine voor de voetbalclub), dan heb je nog steeds een vergunning nodig. En dit is complex. Zonder hulp van iemand die ervaring heeft met het aanvragen van een dergelijke vergunning, is het niet aan te raden om hieraan te beginnen. Nogmaals, loterijen en andere kansspelen zijn sterk gereguleerd en zijn dus altijd complex om op te zetten.

Dus waarom heeft Gekko deze actie toch opgezet? Heel simpel, wij hebben een promotionele loterij opgezet. En voor een dergelijk promotioneel kansspel hoef je geen vergunning aan te vragen. Er zitten wel wat regeltjes aan, maar ook jijzelf zou relatief makkelijk zoiets kunnen opzetten.

 

Regels voor een promotioneel kansspel

Wat is nu het grootste verschil tussen een promotioneel kansspel en alle andere type kansspelen? Voor een promotioneel kansspel mag je geen geld vragen om mee te doen. Je kan dus als deelnemer alleen “winnen” en niets verliezen. Het spel is dus puur bedoeld als aardigheidje (“promotie”) van het bedrijf en de kosten zijn dus ook geheel voor het bedrijf. 

Er zitten wat regels aan een dergelijk promotioneel kansspel en deze kun je onder elkaar vinden op de website van de Kansspelautoriteit. Maar hieronder hebben we ze nog even gecondenseerd:

 

  1. Het is een eenmalige actie en geen onderdeel van je normale bedrijfsvoering. 
  2. Je publiceert duidelijke voorwaarden wanneer iemand mag meedoen en hoe men kan winnen, in lijn met de Gedragscode Promotionele Kansspelen van de Kansspelautoriteit.
  3. Je mag maar één keer per jaar een dergelijke actie organiseren.
  4. De totale waarde van de prijzen mag niet meer zijn dan €100.000. (als de totale waarde minder is dan €4.500 dan hoef je de voorwaarden niet te publiceren en mag je deze actie ook vaker herhalen).

 

Je mag er niet voor betalen, maar Gekko vraagt om een review om mee te doen aan onze loterij. En dat heeft waarde voor Gekko (echte reviews zijn erg belangrijk voor een bedrijf als Gekko). Maar vraag je dan niet toch iets van waarde om te mogen meedoen? In dit geval houden we ons echter helemaal aan de wet. Want de “waarde” die wordt gecreëerd is promotioneel en dat is exact waarvoor dit is bedoeld. We hadden bijvoorbeeld ook een actie kunnen aanbieden waarbij nieuwe gebruikers kans zouden maken als ze zich opgeven. Zolang we er maar geen geld voor vragen. Je zou zelfs een actie houden onder betalende klanten zolang die maar niet hoeven te betalen voor het meedoen aan de actie. Maar hou er rekening mee dat in de gedragscode staat dat je je niet alleen aan de letter maar ook aan de geest van de wet moet houden. Dus vergezochte argumenten waarom iets toch promotioneel is wordt kritisch tegen het licht gehouden.

 

Kansspelbelasting

Klinkt dus simpel: als je geen geld vraagt voor je kansspel mag je dus een promotioneel kansspel organiseren. En hoewel er regels aan zitten, zijn deze regels makkelijk te begrijpen. Belangrijker nog, je hoeft niet iets op te geven bij de Kansspelautoriteit en dat scheelt natuurlijk bakken met werk. 

Helaas is er een andere instantie die ook geïnteresseerd kan zijn in jouw promotionele actie: de Belastingdienst. Want ook bij een promotioneel kansspel is er een kans dat je kansspelbelasting moet afdragen. Het gaat hier over prijzen waarvan de waarde voor de ontvanger meer dan €449 is. Je moet hierover 30,5% belasting betalen. Als dit het geval is, dan moet jij als organisator dit apart aangeven bij de Belastingdienst. Gelukkig is dat niet heel lastig.

 

Waarom wilden wij een loterij organiseren?

Dat zijn dus alle aspecten van een promotionele loterij. Eigenlijk dus niet zo moeilijk. Maar dan is er altijd nog de vraag: waarom zou je zoiets doen? Wat levert het je op? 

 

Wat levert het jou op? Kijk op onze Gekko 10 jaar website voor alle prijzen en voorwaarden. De hoofdprijs is in ieder geval de keuze uit een tablet of een fiets. Maar we nog veel meer prijzen weg!

 

Als we kijken naar onszelf, dan waren er eigenlijk drie redenen waarom we deze loterij hebben georganiseerd. Allereerst vonden we het leuk. Het was weer eens wat anders dan een kortingsactie en omdat je maar één keer 10 wordt, wilden we echt iets anders doen. Daarnaast was het wel zo handig dat we hiermee het aantal reviews wat Gekko op de Feedback Company had, significant konden laten stijgen. Want tot voor kort, had Gekko geen centraal punt waarop je reviews kon achterlaten en daardoor waren er duizenden reviews verspreid over het internet. Er stonden er bijvoorbeeld een paar honderd onder de Gekko Bonnen app in de Apple store. En nog een paar honderd onder de Gekko Bonnen app in de Google Play store. En als je dan bedenkt dat we 5 verschillende applicaties hadden, dan begrijp je waarom we dit het liefste willen centraliseren en dat deze actie daarbij helpt. 

Maar de belangrijkste reden dat we deze actie wilden doen, was dat er in het verleden een gebruiker was geweest die commentaar had op een kortingsactie op Black Friday. Zijn commentaar was: “ik ben al jaren betalende gebruiker van Gekko, maar jullie geven nooit eens korting aan bestaande gebruikers, alleen maar aan nieuwe gebruikers. Natuurlijk begrijp ik dat vanuit economisch perspectief (tenslotte hou ik niet plotseling op met betalen), maar het voelt alsof mijn trouw niet wordt beloond." Dit vonden wij een dusdanig eerlijke feedback dat we voor deze actie hebben besloten om Premium gebruikers meer kansen op een prijs te geven dan Basic gebruikers. En helemaal als je het Hero badge hebt verdiend, heb je meer kans op betere prijzen. Op deze manier kunnen we de gebruikers die ons al jaren steunen, extra bedanken met deze actie.

 

Wat is een Gekko Hero? Als je er eentje bent, dan weet je het! Maar in het kort kun je Gekko Hero worden als je lange tijd onafgebroken Premium gebruiker bent. Als Premium gebruiker krijg je dan plots een Gekko Hero badge op je dashboard te zien en krijg je een affiliate code waarmee je andere gebruikers kan uitnodigen op Gekko (en met die code krijgen die gebruikers dan een hoge korting op een Premium account en krijg jij een affiliate fee). Het is ook een manier om gebruikers die lang bij ons blijven te bedanken voor hun gebruik en ze een soort ambassadeursrol geven naar andere ondernemers toe.

 

Hoe kan jij een promotioneel kansspel zelf inzetten?

Voor ons was het dus wat nieuws en iets wat aansloot bij onze behoefte om trouwe gebruikers te bedanken. Maar hoe kun jij zoiets zelf ook gebruiken? Want onze specifieke situatie gaat natuurlijk niet op voor veel kleinere ondernemers. Sowieso zullen veel mensen denken bij dit soort promotionele acties direct denken aan grotere bedrijven die zich richten op consumenten. Bijvoorbeeld Coca Cola die een wincode onder z’n dop stopt.

Maar je kan dit soort promoties ook heel anders gebruiken en ook als klein bedrijf kun je dit soort kansspelen gebruiken voor jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van je netwerk. Stel bijvoorbeeld dat je in contact wil komen met een bepaalde groep mensen omdat je denkt dat zij je nieuwe opdrachten kunnen geven. Dan kun je natuurlijk “cold callen,” maar je kan het ook handiger aanpakken. Vraag bijvoorbeeld aan die groep mensen of ze geen korte online enquête willen invullen over jouw vakgebied. Daar krijg je meestal maar weinig reactie op. Maar als je aangeeft dat je iets kan winnen met het invullen van een online reactie, dan schiet het aantal mensen dat iets bij je achterlaat omhoog. Vervolgens heb je ook een goede reden om weer terug in contact te komen met de personen die wat achterlaten. Je moet tenslotte de uitkomst van de actie communiceren en van het één komt het ander.

Promotionele kansspelen zijn dus ook voor kleine ondernemers handig om in te zetten. Waarschijnlijk niet om mensen direct te bewegen om iets bij je te kopen of je in te huren. Maar wel om je netwerk uit te breiden en in contact te komen met interessante mensen.

 

Wees duidelijk over de winkansen. Gekko geeft 48 prijzen weg en op het moment van dit schrijven zijn er ruim 320 reviews op de Feedback Company (verdeeld over Nederlands en Engels) die in aanmerking komen voor onze actie. Dus als jij een Gekko Hero bent, dan heb je nu een winkans van minimaal 15%. Je kan er zeker van zijn dat we je over deze winkansen de komende weken nog een paar keer zullen informeren. Dat is tenslotte relevante informatie en iemand die het eerder nog uitstelde, kan op basis daarvan alsnog een review achterlaten. Mocht je dus nog geen review achter hebben gelaten maar heb je het wel tot het einde van dit blog gehaald? Laat dan alsnog een review achter bij de Feedback Company en maak kans op een prijs. Je kansen zijn tenslotte niet slecht!

 

Business tips