Gekko Hero Programma

Deze week heeft Gekko het Gekko Hero programma gelanceerd. Hiermee kunnen Gekko gebruikers “Hero” worden en een Hero kortingscode krijgen. Met die code kunnen ze nieuwe gebruikers uitnodigen op Gekko en ze een zeer hoge korting geven op Gekko Premium. Fijn dus voor nieuwe gebruikers, maar ook fijn voor de Hero zelf. Want die verdient ook geld aan het uitnodigen van nieuwe gebruikers. Win-win dus.

 

Hoe werkt het Hero programma?

Het principe van het Hero programma is simpel: Een gekko gebruiker in het Hero programma krijgt een unieke code. Deze code kan hij met zo veel mensen delen als hij of zij wil en via deze code kunnen anderen zich opgeven voor een nieuw Gekko account.

Als iemand de code gebruikt, dan zal deze nieuwe gebruiker te zien krijgen dat hij zich via dit speciale programma heeft opgegeven. En daarom krijgt hij extra korting als de gebruiker ervoor kiest om een jaarabonnement Gekko Premium af te sluiten. En dan hebben we het niet over een kleine korting. Als je met de kortingscode een jaarabonnement afsluit betaal je in het eerst jaar maar 90 euro. In vergelijking met 12 maanden lang 12 euro per maand betalen, is dat dus 37.5% korting die de Hero aan de nieuwe gebruiker geeft als hij Premium wilt worden. Best wel tof van die Hero.

Maar het is niet alleen de nieuwe gebruiker die profiteert. Ook de Hero verdient aan het feit dat zijn code wordt gebruikt. Op het moment dat iemand de code gebruikt om met korting een jaarabonnement Premium aan te schaffen, krijgt de Hero een berichtje. En dan kan hij binnen enkele weken 20 euro verwachten op zijn bankrekening. En het leuke is, dat dit niet eenmalig is. Maar voor iedere persoon die de korting van de Hero gebruikt, krijgt de Hero 20 euro. En daar zit geen limiet aan. Het moet natuurlijk wel iedere keer om een nieuwe Gekko gebruiker zijn die zich nieuw aanmeldt op Gekko.

 

Het Hero programma is een vorm van affiliate marketing

Het Gekko Hero programma is eigenlijk een vorm van “affiliate marketing” maar dan met een twist. Bij affiliate marketing is er een partij (de affiliate) die namens een bedrijf (in dit geval Gekko) producten en diensten van dat bedrijf probeert te verkopen. En voor iedere verkoop, krijgt de affiliate een fee. En om het extra aantrekkelijk te maken om te kopen via de affiliate, krijgt de klant bij aanschaf via de affiliate extra korting.

Affiliate marketing is heel normaal op het internet en gebeurd vooral via zogenaamde “influencers”, mensen die worden gevolgd op het internet door veel andere mensen. Het kan bijna niet anders dat je dit wel eens eerder hebt gezien, zeker als je wel eens op Youtube bent geweest. Als je een Youtube filmpje opent dan is er een hele grote kans dat je te horen krijgt “This video was sponsored by <<NAAM BEDRIJF>>. Click on the link below to get 20% discount on your next purchase!”. Daarom kunnen influencers die op een platform als Youtube veel bereik hebben ook goed leven van hun kanaal. Via dit soort affiliate marketing kunnen ze heel geld verdienen.

 

Het nadeel van affiliate marketing

Er zitten ook wat nadelen aan affiliate programma’s. Want als zo’n influencer zegt dat iets “een top product” is, in hoeverre klopt dat dan? Heeft deze influencer het product zelf echt gebruikt? Kan zijn maar dat weet je eigenlijk niet. Want al zijn er recentelijk regels over hoe influencers aan affiliate marketing mogen doen, er zijn nog steeds veel verhalen van influencers die vooral het product promoten waar ze zelf het meeste aan verdienen. Want hoe dan ook hebben influencers een zakelijk belang bij het verkopen van het product.

Bovendien zorgt affiliate marketing ook voor hoge(re) kosten voor mensen die het product aanschaffen. Denk je maar in: als influencer wil je twee dingen. Dat je veel verdient per verkocht product en dat het product gemakkelijk verkoopt. Dat betekent dus dat je zowel een hoge commissie wil hebben (denk minimaal 20%) maar dat je ook een hoge korting wil geven (denk ook minimaal 20%). Dus in totaal zijn de kosten van affiliate marketing al snel zo’n 40%. Die kosten moeten ergens van betaald worden. En bijna altijd betekent dat, dat het product normaal duurder wordt dan het eigenlijk zou moeten zijn. Het bedrijf gaat er dan namelijk vanuit dat iedereen het product met korting via een affiliate koopt en niet voor de normale prijs. Dus in plaats van dat de normale prijs een goede reflectie van de waarde van het product vormt, gaat men die prijs zo aanpassen dat de gereduceerde prijs een goede reflectie van de waarde van het product is. Een sigaar uit eigen doos dus.

 

De voor- en nadelen van affiliate marketing voor Gekko 

Traditionele affiliate marketing werkt vooral om deze laatste reden niet zo goed voor Gekko. Want er zitten niet alleen nogal veel kosten aan affiliate marketing. Gekko werkt volgens een Freemium model waarbij een groot gedeelte van onze gebruikers de gratis Basic versie gebruiken, lees maar eens Waarom is Gekko gratis. Nieuwe gebruikers starten altijd met deze gratis versie.

Dat levert direct twee problemen op. Allereerst kunnen affiliates niet goed kortingen weggeven. Tenslotte, hoeveel procent korting kun je geven op een gratis product? En ten tweede is het voor Gekko lastiger om de omzet per gebruiker in te schatten. De opbrengst van een nieuwe gebruiker komt vaak pas later als men gebruik gaat maken van betaalde diensten. Maar de affiliate wil wel direct betaald worden.

Bovendien is het pushen via affiliate marketing ook niet echt ons ding (als je hier een leuk filmpje over zien: bekijk dan hoe affeliate marketing wordt gebruikt om je te laten denken dat je een “schotse lord” kan worden; de methodes die geassocieerd worden met affeliate marketing klinken niet echt koosjer)  Maar tegelijkertijd zijn we wel altijd erg gecharmeerd geweest van het idee van affiliate marketing. Gekko heeft op dit moment meer dan 135.000 gebruikers die grotendeels op basis van referenties door andere gebruikers op ons platform zijn gekomen. Gekko is een uitkomst voor kleine ondernemers als zzp’ers en levert een dienst die in vergelijking met concurrenten veel beter is toegespitst op de kleine ondernemer is en ook veel betaalbaarder is. Wij horen regelmatig van onze gebruikers dat ze aan anderen vertellen dat dit een top product is. Klinkt toch een beetje als de basis voor affiliate marketing.

 

Affiliate marketing op Gekko met dank aan gebruikersfeedback

Dit alles leidde ertoe dat Gekko in het verleden wel beperkt geëxperimenteerd met affiliate marketing, maar we eigenlijk ook vonden dat het niet bij ons paste. Tenslotte, we wilden niet de prijs omhoog gooien of het Freemium model aanpassen. En daarnaast vonden we dat het niet echt paste bij ons imago dat een influencer ons ging aanprijzen. Wellicht hadden we het destijds niet echt een kans gegeven, maar dat was nu eenmaal de heersende gedachte binnen Gekko. 

Tenminste, totdat er één gebruiker was die ons wees op een denkfout. Gekko geeft namelijk wel eens kortingen weg aan gebruikers die voor het eerst een Premium account aanschaffen. Gewoon als duwtje in de rug om je gratis Basic account up te graden. Dit doen we eigenlijk maar één keer per jaar met Black Friday. En dan geven we 24 uur lang hele hoge kortingen aan gebruikers die een jaar lang willen upgraden. Leuk voor als je niet zeker weet of je Gekko Premium wilt gebruiken en bovendien ook goed voor Gekko zelf. Want de meeste gebruikers die Premium worden, blijven ook Premium. En de korting geldt alleen voor het eerste jaar. Niet voor de jaren daarna.

Maar er was ook een Premium gebruiker die ons naar aanleiding van de laatste Black Friday actie een mailtje schreef waarin hij uitlegde dat hij al drie jaar Gekko Premium gebruikte. En dat hoewel hij de actie leuk vond, hij het wel jammer vond dat we niet eens iets deden voor bestaande Gekko Premium gebruikers. Tenslotte was hij al jaren trouw betalende klant en raadde hij onze service al jaren aan. Was dat dan niet wat waard? 

Onze eerste reactie hierop was dat een korting voor deze gebruiker natuurlijk zakelijk gezien niet slim was. Een bestaande klant betaald namelijk al. Waarom zou je dan korting geven? Maar in tweede instantie bedachten we ons dat we deze gebruiker wellicht blij konden maken als we hem konden belonen voor het feit dat hij Gekko aan andere gebruikers aanprees. Dat levert tenslotte Gekko geld op. Niet zozeer op het moment dat de nieuwe gebruiker zich aanmeldt, maar wel als die nieuwe gebruiker uiteindelijk gaat betalen op Gekko. En als wij kunnen stimuleren dat iemand begint met betalen voor Gekko terwijl we een andere reeds betalende gebruiker nog blijer maken, dan is dat natuurlijk een win-win.

Overigens, wij denken dat deze gebruiker eerder wilde dat Gekko een soort “loyaliteitsprogramma” ontwikkelde. Loyaliteitsprogramma’s geven een korting aan trouwe gasten. Denk bijvoorbeeld maar aan een hotel dat aan trouwe gasten een korting geeft op het moment dat je vaker in dat hotel verblijft. Echter, in dat geval heeft een klant bij iedere overnachting die hij maakt de keuze tussen verschillende hotels en het loyaliteitsprogramma is er op gericht om die keuze makkelijker te maken voor de klant. Bij een dienst als die van Gekko is dat eigenlijk niet het geval. Want je kan natuurlijk wel kiezen om een ander boekhoudprogramma te nemen, maar een dergelijke switch is eigenlijk heel lastig om te maken. Daarom zijn er geen boekhoudprogramma’s die dergelijke loyaliteitsprogramma’s hebben. Het levert een dergelijk bedrijf namelijk eigenlijk niets op (mensen blijven niet langer) en het zorgt er alleen maar voor, dat je de korting die je weggeeft op een andere manier je geld moet verdienen (bijv een prijsverhoging elders).

 

Gebruikers die lang Premium zijn worden Gekko Hero’s

Daarom heeft Gekko deze week de nieuwste versie van het Gekko Hero Program live gezet! Nu krijgen Premium gebruikers van Gekko, die al langere tijd Premium zijn, automatisch de Hero status. De Hero krijgt hiervan automatisch bericht en kan op het Gekko dashboard een code krijgen waarmee ze nieuwe gebruikers kunnen uitnodigen en korting kunnen geven. En op je dashboard wordt ook automatisch bijgehouden hoeveel mensen je uitnodiging hebben geaccepteerd en hoeveel geld je hebt verdient. Let wel, om in aanmerking te komen moet je minimaal 6 maanden lang onafgebroken Premium gebruiker zijn geweest.

Om in aanmerking te komen voor Hero status, moet je dus én Gekko al een tijd gebruiken én Premium gebruiker zijn. Verder gaat alles volledig automatisch. Dat betekent dus dat alleen gebruikers die zelf al betalen voor Gekko, andere gebruikers mogen aanraden om ook te gaan betalen voor Gekko. Dit vonden wij een goede oplossing voor het probleem dat affiliates alleen maar producten aanraden omdat ze ervoor betaald krijgen. In het geval van Hero programma, zullen alleen maar ervaringsdeskundigen die zelf al Premium hebben aangeschaft, Premium mogen aanraden. Dus mocht een BN’er binnenkort Gekko aanraden, dan weet je dat ook hij of zij ook daadwerkelijk op Gekko zit een Premium account heeft. 

We hopen dat dit voor de trouwste gebruikers van Gekko een leuk extraatje is wat bovendien Gekko verder zal laten groeien. Maar mocht je nog vragen of feedback op dit programma hebben, stuur dan een berichtje naar support@getgekko.com 

Was je Hero maar werkt je code niet langer? Of ben je al heel lang Premium maar nog geen Hero? Dan kom je niet in aanmerking volgens de regels van het Hero programma zoals opgesteld per februari 2023. Meestal omdat je niet lang genoeg achter elkaar Premium gebruiker bent geweest. Mocht je desondanks toch Hero willen zijn of worden, neem dan contact op met support@getgekko.com en vraag of je alsnog in aanmerking kan komen. Wellicht wordt je verzoek ingewilligd maar in ieder geval wordt er sowieso altijd vertelt wat je exact moet doen om Hero te worden.

cc