Prinsjesdag 2023 voor zzp’ers

Het was gisteren Prinsjesdag en vandaag zijn de algemene beschouwingen. Normaal betekent dat een hele hoop nieuwe regels en wetten. Ook voor ondernemers. Echter, het kabinet is gevallen en daarom zijn er nu niet echt wereldschokkende veranderingen. Slechts een paar kleinere aanpassingen (waarvan de meeste al eerder waren aangekondigd) zijn relevant voor ondernemers. We hebben ze toch weer op een rijtje gezet zodat je deze snel kan bekijken.

Read more
Prinsjesdag 2023 voor zzp’ers

Posts for tag: Tax

Recent articles

AI Belastingadviseur GekkoBot

Gekko lanceert vandaag een nieuwe AI belastingadviseur genaamd GekkoBot. En dit keer is het geen grap maar een AI model aangedreven door het ChatGPT algoritme welke vragen over boekhouding, administratie en fiscaliteiten beantwoordt. Voor zover we weten is dit de eerste belastingadviseur op kunstmatige intelligentie in Nederland en daarmee een echt praktische toepassing van de nieuwe AI algoritmes die recent op de markt zijn gekomen.

Read more

Inkomstenbelasting 2022

Vanaf vandaag mag je weer! Het nieuwe jaar is alweer een tijdje geleden begonnen maar vanaf 1 maart 2023 mag je dan eindelijk de belastingaangifte doen over het jaar 2022. Maar waar moet je op letten bij de inkomstenbelasting en zijn er nog aanpassingen ten opzichte van de vorige jaren? Alles over de inkomstenbelastingen 2022, speciaal voor ondernemers.

Read more

Het éénloketsysteem voor btw in Europa

Al meer dan een jaar (sinds 1 juli 2021) is er een éénloketsysteem voor de btw in Europa. Dat éénloketsysteem (ook wel One-Stop-Shop of “OSS”) moet er voor zorgen dat je als Nederlandse ondernemer makkelijker goederen en diensten kan verkopen in andere landen in Europa zonder dat je in de knel raakt in je financiële administratie met het berekenen van btw. Maar hoe werkt dit nu en is het ook voor kleinere ondernemers interessant?

Read more

Prinsjesdag 2022: wat betekent het voor de zzp’er

Er zijn dit jaar heel veel maatregelen aangekondigd voor prinsjesdag 2022. Het is dan ook een bijzondere tijd waarin heel veel gebeurtenissen samen komen: inflatie, vluchtelingenopvang, gas tekorten, boerenprotesten, omgekeerde vlaggen etc. Het is dus niet zo gek dat het kabinet aan het stuur trekt. Maar hoe beïnvloedt dit alles nu een ondernemer? En wat kan jij als kleine zelfstandige verwachten van de overheidsplannen?

Read more

Balans voor belastingaangifte

Gekko is een simpel administratief programma wat voor iedere ondernemer begrijpelijk is. Maar om het makkelijk te houden hebben we daarom er ook bewust voor gekozen om sommige onderdelen te versimpelen of weg te laten. Gekko is specifiek gemaakt voor kleine ondernemers en heeft daarom alleen onderdelen die voor hen relevant zijn. Maar soms voegen we ook onderdelen toe en sinds deze week hebben we de optie voor een balans toegevoegd.

Read more

Jezelf (en anderen) salaris uitkeren als ondernemer

Een veelgestelde vraag over de administratie in Gekko is “hoe kan ik mijn eigen salaris in de administratie verwerken?” Op zich is dat heel gemakkelijk (Gekko staat tenslotte voor gemakkelijk!), meestal blijkt dat de ondernemer in kwestie eigenlijk helemaal geen salaris uitkeert. Hoe zit dat eigenlijk met salarissen voor ondernemers? En moet je bijvoorbeeld loonbelastingen rekenen. En wat moet je doen met salarissen als je als ondernemer een andere zzp’er inhuurt?

Read more

ZZP en Inkomstenbelasting

Je “mag” vanaf vandaag weer je inkomstenbelasting aangeven bij de Belastingdienst. Een feest natuurlijk voor iedereen maar vooral voor kleine ondernemers is dit vaak complex. Daarom deze uitleg over wat je moet doen bij je aangifte als ondernemer en waar je op moet letten. ZZP inkomstenbelasting voor beginners dus.

Read more

ZZP en BTW

Dankzij corona zullen er waarschijnlijk de komende tijd weer veel nieuwe zzp’ers bijkomen. Waarvan velen voor het eerst hun eigen bedrijf zullen hebben. Bijna al deze nieuwe ondernemers zullen te maken krijgen met belasting op toegevoegde waarde of btw. En om te voorkomen dat je hiermee fouten maakt daarom dit overzicht blog over hoe dit precies werkt en hoe je voorkomt dat je boetes ontvangt.

Read more

ZZP belastingen

Gelukkig nieuw jaar (dit blog wordt nog voor driekoningen geschreven dus het mag). Om je lekker in de stemming te krijgen voor 2021 vallen we maar direct met de deur in huis met iedereens favoriete onderwerp. Belastingen! En dan natuurlijk specifiek belastingen waar je als zzp’er of andere kleine ondernemer mee wordt geconfronteerd. In dit stuk geven we een overzicht van alle zzp belastingen die er zijn voor ondernemers en hoe en wanneer ze relevant zijn voor jou.

Read more

Eigen kantoorruimte aan jezelf verhuren

Sinds Corona wordt er een stuk minder op kantoor gewerkt en meer vanaf huis. En de verwachtingen is dat dit niet een tijdelijk iets zal zijn maar ook na Corona zal doorzetten. Is het dus als ondernemer nog wel waard om een kantoor te huren en zijn er niet slimme trucs waarmee je de kosten omlaag kan krijgen? Veel ondernemers vragen zich bijvoorbeeld af of ze hun kantoor niet kunnen opzeggen, een kantoor aan huis kunnen beginnen en zichzelf huur kunnen rekenen om zo een belastingvoordeel te krijgen.

Read more

Nieuwe steunmaatregelen voor Corona

Vorige week hebben we van Premier Rutte gehoord dat Nederland langzaam van het slot gaat. Eindelijk. Maar de voet gaat nog niet geheel van de rem. Dus dat betekent helaas dat ondernemers voorlopig ook nog met uitdagingen zitten. Gelukkig zijn er ook weer nieuwe steunmaatregelen aangekondigd. Net als enkele weken geleden zetten we uiteen welke maatregelen er zijn en hoe je hier gebruik van kan maken. Bovendien introduceren wij ook onze eigen Gekko steunmaatregel voor Gekko gebruikers die andere ondernemers willen helpen en zelf ook wat extra’s willen verdienen

Read more

Welke Corona steunprogramma's voor ondernemers zijn er opgezet?

De maatregelen die de overheid neemt om de Corona Crisis te bestrijden hebben een diepe impact op de economie. Bovendien zullen de maatregelen ook nog wel even aanhouden. Dit is natuurlijk een aderlating voor de meeste ondernemers en daarom heeft de overheid tegelijkertijd ook een ongekend groot steunprogramma opgezet om ondernemers te ondersteunen. In dit blog bespreken we de verschillende overheidsmaatregelen, waarbij we de meest relevante programma’s voor kleine zelfstandigen extra zullen uitleggen.

Read more

Hou jij je uren al bij voor de belastingdienst?

Uren bijhouden, waarom zou je dat precies doen? Heb jij gehoord van het urencriterium? Als zzp’er is dat erg belangrijk voor jouw Belastingaangifte en de eventuele voordelen of aftrekposten die je daarmee kan opvoeren. Verkoop jij producten en dus geen uren? Ook dan kan het nuttig zijn om deze urenregistratie functie te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het urencriterium van de belastingdienst!

Read more

Hoeveel belasting moet ik opzij zetten als zzp’er?

Je hebt net weer btw betaald en je moet over een paar maanden ook weer inkomstenbelasting afdragen. We hebben het hier over belastingen die allemaal uit 2019 afkomstig zijn maar die je nu pas moet betalen. Daarom is het verstandig om hier door het jaar heen alvast een buffer voor op te bouwen. Zo voorkom je dat je ineens zonder geld zit als je je belastingen moet betalen. In dit artikel bespreken hoeveel geld je eigenlijk opzij moet leggen en hoe je dit het gemakkelijkst kan doen.

Read more