Nieuwe steunmaatregelen voor Corona

Vorige week hebben we van Premier Rutte gehoord dat Nederland langzaam van het slot gaat. Eindelijk. Maar de voet gaat nog niet geheel van de rem. Dus dat betekent helaas dat ondernemers voorlopig ook nog met uitdagingen zitten. Gelukkig zijn er ook weer nieuwe steunmaatregelen aangekondigd. Net als enkele weken geleden zetten we uiteen welke maatregelen er zijn en hoe je hier gebruik van kan maken. Bovendien introduceren wij ook onze eigen Gekko steunmaatregel voor Gekko gebruikers die andere ondernemers willen helpen en zelf ook wat extra’s willen verdienen

 

Spoorboekje voor de exit strategie

De essentie van het overheidsbeleid is nu nog steeds: “blijf zoveel mogelijk thuis, werk vanuit huis als dat kan en houd 1,5 meter afstand.” Maar daar komt wel langzaam verandering in. De overheid heeft een routekaart gemaakt waarmee we langzaam de maatschappij weer open zullen gooien

Vanaf 11 mei, de dag dat dit artikel wordt gepubliceerd, mogen kinderen langzaam weer naar school en de opvang. Ook mogen o.a. bibliotheken weer open en mag er buiten gesport worden voor sommige sporten. Vanaf 1 juni komt de volgende stap voor oa de horeca en de cultuursector, als de cijfers van Corona besmettingen en sterfgevallen dat toelaten. Een maand later, op 1 juli, mogen vakantieparken en campings weer open. Dat betekent ook dat we een zomervakantie hebben om naar uit te kijken, maar zeer waarschijnlijk wel een zomervakantie die we alleen in eigen land mogen genieten. Twee maanden later, op 1 september, mogen sportscholen en seksclubs weer open en kan het betaald voetbal (zonder publiek, dat dan wel) weer gaan spelen.    

Om beter te illustreren hoe deze maatregelen eruit zien, hebben we hieronder de routekaart van illustrator Corine Matser toegevoegd. Dat geeft handig weer wat er is en gaat gebeuren. Hou er wel rekening mee dat niet voor alle maatregelen bekend is wanneer ze zullen ingetrokken. Grote evenementen bijvoorbeeld mogen tot in ieder geval 1 september niet worden gehouden. Groepen groter dan 100 blijven verboden en ook reizen naar het buitenland is nog geen optie. Dus ook met deze routekaart zijn we er nog niet. Heel veel ondernemers moeten voorlopig nog met de Corona maatregelen leven en het is zeker nog geen "business as usual". Want hier komt natuurlijk nog bovenop dat het consumentenvertrouwen in de afgelopen weken en maanden een behoorlijke deuk heeft gehad. (zie de analyse van week 1 en week 2 van de lockdown).

 

 

Corona maatregelen voor ondernemers

Voor veel ondernemers zullen er dus ook de komende tijd substantieel minder inkomsten zijn door Corona. Daarom heeft de overheid . De overheid heeft daarom naast de eerder aangekondigde regelingen (zie het eerdere blog over dit onderwerp) verschillende nieuwe maatregelen opgesteld om ondernemers te helpen. 

Hieronder volgt een overzicht van nieuwe en aangepaste maatregelen. Specifiek hebben we hierbij gekeken naar de nieuwe regelingen die vooral van belang zijn voor zelfstandigen en freelancers treffen. We noemen ook de overige maatregelen maar gaan daar iets minder diep op in. Voor het volledig overzicht kun je natuurlijk ook even kijken bij de rijksoverheid.  

 

Aanpassing Urencriterium voor zzp’ers

Sommige ondernemers kunnen dankzij de coronacrisis niet meer aan hun urencriterium komen. Ze kunnen in deze tijd niet genoeg uren besteden aan hun bedrijf waardoor ze kans hebben dat ze niet in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek. Daarom heeft de Belastingdienst een coulance regeling aangekondigd. De Belastingdienst gaat ervan uit dat tijdens de Corona crisis iedere ondernemer die in aanmerking wil komen voor de ondernemersaftrek, minimaal 24 uur per week aan uren mag rekenen voor het urencriterium. Zelfs als je dat niet haalt. 

De rationale hierachter is dat als je in deze tijd niet kan werken, je een redelijke compensatie krijgt op je uren. Hierbij is de belastingdienst uitgegaan dat als je de 1.225 uur van het urencriterium deelt door 52 weken, je door Corona dus 24 uur per week kan mislopen. Vandaar dus een compensatie van 24 uur per week en dit geldt voor de periode van 1 maart 2020 t/m 31 mei 2020.

Let wel, deze regeling is natuurlijk erg algemeen. En voor sommige ondernemers die meer uren kwijt zijn in deze periode, kan het helpen door alsnog uren bij te houden ondanks het feit dat je die niet kan factureren. Kijk hiervoor naar ons blog over het urencriterium.

 

Kleine Kredieten Corona (KKC)

Vorige week is bekend gemaakt dat er ook voor kleine ondernemers een lening komt. De regeling heet formeel Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) en wordt voor 95% gegarandeerd door de overheid. Leningen zijn €10.000 tot €50.000, het eerste jaar aflossingsvrij en hebben een looptijd van (max) 5 jaar en (max) 4% rente. Er zijn eenmalige startkosten van 2% die aan de staat betaald worden. Een relatief gunstige bedrijfslening dus.

Om in aanmerking te komen moet je jaaromzet minstens €50.000 zijn, moet je voor de Corona Crisis winstgevend zijn geweest, en moet bij de KvK ingeschreven staan voor 1 jan 2019. Deze lening kan je via in ieder geval de ABN AMRO, Rabobank, ING, de Volksbank en Triodos Bank aanvragen, al kunnen andere partijen dit ook gaan aanbieden.

Deze regeling moet nog wel worden goedgekeurd worden door Brussel (die kijkt of er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun) en door de banken worden geïmplementeerd. De verwachting is dat dat deze maand nog gaat lukken. Daarom is op dit moment alleen op de website van de ABN AMRO hierover al informatie te vinden. Zij laten dit via dochter New10 lopen.

 

Verlaging gebruikelijk loon

Een interessante voor kleine ondernemers met een management BV is dat het gebruikelijk loon voor een DGA wordt verlaagd. De Belastingdienst eist normaal gesproken dat een DGA loon van een bepaalde hoogte uitkeert aan de DGA en daarover loonheffingen (box 1) worden betaald. De reden is dat loon uit een management BV een relatief hoge belastingpercentage heeft ten opzichte van andere manieren waarop een DGA zich zou kunnen uitbetalen (bijv. via dividenden in box 2). 

De belastingdienst heeft nu aangekondigd dat vanwege de crisis zij zich coulant zullen opstellen en in sommige gevallen zullen accepteren dat er een lager loon wordt uitgekeerd. Zo hoeft de management BV niet op haar reserves in te teren om het gebruikelijke loon maar uit te betalen (en daarmee belastingen). Er is nog geen gemakkelijke formule waarmee je de verlaging kan berekenen, maar het moet natuurlijk in verhouding staan tot de omzet daling van het bedrijf.

 

Uitstel op aflossingen van zakelijke leningen

Verschillende banken (ABN AMRO, ING, Rabobank en Triodos Bank) hebben de mogelijkheid voor ondernemers tot het uitstel van aflossingen uitgebreid tot kredieten tot vijftig miljoen euro (dit was 2,5 miljoen euro). Nu gaan we er niet vanuit dat de meeste gebruikers van Gekko leningen hebben van boven de 2,5 miljoen, maar dit uitstel geldt natuurlijk ook voor lagere leningen. 

Van uitstel komt geen afstel maar als je bedrijf nu stilligt is het niet onverstandig om gebruik te maken van deze regeling. Opstarten kost altijd weer meer geld dan je denkt en bovendien duurt het daarna dan vaak nog een tijd voordat het geld van nieuwe facturen daadwerkelijk op je rekening staat. Het kan dus ook voor heel veel kleinere ondernemers daarom geen kwaad om hiernaar te kijken, zelfs als je nu nog een redelijke buffer hebt. Neem contact op met je bank om hier meer informatie over te krijgen.

 

Nog meer Corona maatregelen

Er zijn nog meer nieuwe regelingen aangekondigd in de afgelopen weken die niet echt interessant zijn voor kleinere ondernemers. Zo zijn er regelingen voor Startups, scale-ups en MKB bedrijven maar ook individuen die bij andere regelingen hiervoor buiten de boot vielen. We willen deze toch noemen en daarom hieronder een kort overzicht van de maatregelen. 

  • De Corona-Overbruggingslening. Startups en scale-ups die nog in een fase zitten waarin ze nog veel moeten investeren in hun bedrijf, ondervinden grote gevolgen van de Corona Crisis. Het ophalen van de financiering voor dit soort investeringen gaat namelijk via Venture Capitalists in plaats van banken. En dat ligt helemaal stil. Die bedrijven kunnen een aanvraag doen voor een krediet van tussen de €50.000 tot €2 miljoen via de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen

  • TOPSS. Omdat voor veel startups, de Corona-overbruggingslening niet voldoende was, is er het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS) geïntroduceerd. Innovatieve start- en scaleups met een financieringsbehoefte van boven de 2 miljoen kunnen hier een aanvraag doen

  • Uitstel van betaling voor startup en scale-up. De overheid verstrekt via Vroege Fase Financiering (VFF) en Innovatiekrediet (IK) leningen aan innovatieve en startende ondernemers. Meer informatie over het VFF kan je vinden op Het Ondernemersplein voor het IK bij de RVO

  • Verhoging SEED-Capital regeling. Er is een hoger budget voor verkrijgen risicokapitaal startups. Het budget van de Seed Capital-regeling wordt verhoogd van 22 naar 32 miljoen euro. Op Het Ondernemersplein kan je meer informatie vinden. 

  • Hypotheek pauze voor maximaal 6 maanden. De niet betaalde termijnen moet je natuurlijk wel weer inhalen, dit doen je in overleg met jouw hypotheekverstrekker. 

  • Het wetsvoorstel excessief lenen bij je eigen vennootschap is uitgesteld tot 1 januari 2023. Hiermee heb je langer de tijd om schulden boven de €500.000 (ex eigenwoningschuld) af te lossen. 

  • Coronareserve voor vennootschapsbelasting. Dit is een fiscale maatregel om een een eventueel verrekenbaar verlies over 2020 alvast over de aangifte van 2019 naar voren toe te halen. Je betaald dus minder vennootschapsbelasting over 2019 door alvast verwachte verliezen over 2020 te rekenen in de belastingaangifte.

  • Verruiming in de BMKB-C regeling. Met de BMKB-C regeling kunnen ondernemers sneller en gemakkelijker meer geld lenen. Deze regeling is al eerder geïntroduceerd maar het lijkt erop dat het best lastig is om een dergelijke lening te krijgen. Daarom zijn de vereisten versoepeld.  Zie bijvoorbeeld de KVK voor meer informatie of neem contact op met jouw eigen bank 

  • Herverzekering kortlopende krediet verzekeringen. Als je leveranciers leveren op krediet (jij betaalt later pas de factuur) levert dit kredietrisico op voor de leverancier. Door Corona leken steeds minder leveranciers bereid dat risico te lopen wat weer tot problemen leidde bij ondernemers. De overheid is daarom op dit moment bezig om een extra garantie op te tuigen voor dergelijke kredieten in de vorm van een herverzekering. Zie de KVK voor meer informatie.

 

Laat subsidie bemiddelaars links liggen

Er zijn dus heel veel steunmaatregelen en die worden nog steeds uitgebreid. Alles om samen uit deze crisis te komen. Helaas zijn er altijd mensen die van al deze goodwill toch proberen te profiteren. Zo heb je bureaus die “helpen bij het aanvragen van subsidies voor zzpers” en hier belachelijke bedragen voor rekenen. Hier kunnen we kort over zijn. Dit zijn malafide bureautjes die proberen in te spelen op de angst van kleine ondernemers. De steunmaatregelen kan je gemakkelijk zelf aanvragen en als je dat onverhoopt met vragen zit ga dan niet naar iemand die hiervoor geld vraagt maar gewoon naar de Gemeente. Die helpen je beter en kosten niets.

 

In crisis ontstaan helden. Ben jij daar één van?

Het is jammer dat mensen een slaatje proberen te slaan uit de crisis. Maar gelukkig zijn er ook heel veel ondernemers die de crisis aangrijpen om zichzelf opnieuw uit te vinden en te helpen bij het verslaan an de crisis. Denk bijvoorbeeld aan het initiatief om bloemen te leggen bij monumenten op de dodenherdenking. Een mooi initiatief waar massaal gebruik van werd gemaakt Zo waren er ook zonder publiek toch bloemen bij de herdenking.

Dit soort initiatieven vinden wij bewonderenswaardig en Gekko wil dit soort gedrag ook stimuleren. Gekko heeft daarom in de afgelopen weken het Gekko Heroes programma ontwikkeld waarmee ondernemers andere ondernemers kunnen ondersteunen.

Het werkt alsvolgt. Als jij een gebruiker bent van Gekko kun je je opgeven voor Gekko Heroes. Je krijgt dan een kortingscode waarmee je een fikse korting (33%) kan krijgen op Gekko Premium. Deze korting geldt niet voor jouzelf, maar voor andere ondernemers die je uitnodigt Gekko. Jij geeft dus korting weg aan iemand anders die dat weer kan gebruiken om de crisis te verslaan.

 

Geef je op voor Gekko Heroes programma

Wil jij andere ondernemers helpen door kortingen weg te geven? Geef je dan binnen 10 seconden op op deze pagina. En het is niet alleen de andere ondernemer die ervan profiteert. Voor iedere nieuwe Premium gebruiker die een Hero introduceert op Gekko ontvangt de Hero zelf ook 20 EUR op zijn eigen bankrekening (en je kan zoveel mensen uitnodigen als je wil, dus dat kan aardig oplopen).

Niet iedereen wordt overigens geaccepteerd voor het Gekko Heroes programma. Dit is een programma wat speciaal is bedoeld voor bestaande Gekko Premium gebruikers die weten wat Gekko is en die dus ook als beste ambassadeur kunnen zijn naar andere ondernemers toe. Tenslotte, “being a hero comes from experience!”

Announcements