Waarom Gekko het administratie programma voor zzp’ers is

De grootste frustratie van iedere ondernemer: hoe regel ik mijn administratie en belastingen goed? Zeker voor zzp’ers is dit lastig. Goede administratieve oplossingen zijn voor veel zzp’ers namelijk óf onbegrijpelijk, óf onbetaalbaar. Speciaal voor die kleine ondernemers is daarom Gekko ontwikkeld. Begrijpelijke en goedkope software voor de administratie. En dat wij dé keuze zijn voor zzp’ers blijkt wel uit het feit dat ruim 100.000 kleine ondernemers zich al hebben aangesloten. Het geheim van ons succes? Een duidelijke keuze voor kleine ondernemers en zzp’ers en daarmee grotere bedrijven uitsluiten.

Dit blog is geschreven in 2020 en inmiddels (in 2022) is Gekko al naar meer dan 150.000 kleine ondernemers gegroeid. Natuurlijk zijn wij daar trots op maar het onderstreept ook nog maar het belang dat kleine ondernemers hebben bij het voeren van een goede financiële administratie. Wil je meer weten over hoe je je financiële administratie moet opzetten en waar je als kleine ondernemer op moet letten? Bekijk dan deze pagina met alles over het opzetten van je financiële administratie.

 

Waarom zijn er zo weinig goede diensten voor kleine ondernemers

Er zijn 1,4 miljoen zzp’ers in Nederland. Dat wil zeggen 1,2 miljoen eenmanszaken en daarboven nog eens 200.000 BV’s waar maar 1 persoon bij werkt. Dat is een reusachtige markt om zakelijke diensten aan te verkopen zoals bijvoorbeeld administratie software. Waarom is het dan zo lastig voor deze groep om goede diensten te vinden die aansluiten bij hun wensen? Het probleem zit hem allereerst in hoe dergelijke diensten worden ontwikkeld door de markt en ten tweede in hoe de zzp groep in Nederland is opgemaakt en welke behoeftes ze hebben.

Neem bijvoorbeeld een hypothetische software ontwikkelaar die op een dag bedenkt “volgens mij zit er wel muziek in een urenregistratie software voor bedrijven.” De ontwikkelaar gaat aan de slag en na een paar maanden heeft hij een eerste versie van zijn nieuwe urenregistratie software en daarmee gaat hij testen in de markt. Hij is namelijk op zoek naar een goede “market fit” en probeert potentiële klanten zover te krijgen dat ze gaan betalen voor het nieuw ontwikkelde product (zie ook ons blog over wat wel en wat niet een goed business idee is en hoe je dit test).

In ons hypothetische geval is de urenregistratie succesvol. Er zijn verscheidene bedrijven die interesse hebben. Zo is er een groot MKB bedrijf wat wel 25.000 EUR per jaar over heeft voor een handige oplossing voor haar 500 medewerkers. Ook is een zzp er die wel 5 EUR per maand wil betalen. Onze software ontwikkelaar is natuurlijk niet gek, en gaat vooral in gesprek met het MKB bedrijf om de software verder uit te ontwikkelen. En uit deze gesprekken ontstaat er software die met veel plezier door het MKB bedrijf wordt gebruikt en vervolgens kan worden doorverkocht aan andere MKB bedrijven en in theorie ook aan zzp’ers. Win-win toch? 

 

Er is geen zzp’er geïnteresseerd in een systeem ontwikkeld voor MKB

Het systeem wat onze hypothetische software ontwikkelaar heeft ontwikkeld is echter volstrekt ongeschikt voor de zzp markt. En dat komt door het tweede genoemde punt: de opmaak van de zzp markt en hun behoeftes. Het probleem is dat in Nederland ongeveer 100.000 zzp’ers (dus minder dan 10%) meer dan een ton op jaarbasis verdient. Het gemiddelde inkomen ligt echter veel lager op 38.000 EUR. Bovendien ligt het mediaan inkomen (wat dus de meeste zzp’ers verdienen) nog lager op 28.000 EUR (bron: CBS). Dat betekent dus dat de meeste zzp’ers een stuk minder verdienen dan het modale inkomen in Nederland (dat is rond de 36.000 EUR). 

Waar de software ontwikkelaar nu tegen aanloopt is dat hij grotere spelers in de markt bedient voor 25.000 / 500 = 50 EUR per gebruiker per jaar. Hij moet dus eigenlijk een stuk hogere prijs rekenen voor een kleine zzp’er. Anders wil zijn grotere klant een extra korting hebben. Tenslotte is dat een grootverbruiker. Zelfs als de software ontwikkelaar het voor elkaar krijgt dat hij dezelfde prijs kan rekenen aan zzp’ers, dan loopt hij er nog steeds tegen aan dat de meeste zzp’ers te weinig verdienen om te gaan betalen voor zijn nieuwe innovatieve urenregistratie tool. Als je meer dan een ton verdient, dan maakt zo’n bedrag niet uit. Maar als je 28.000 per jaar verdient, dan ga je niet zomaar 60 EUR per jaar uitgeven aan iets waar je nu niet echt gelukkig van wordt en waarvoor je ook een gratis Excel sheet kan gebruiken.

Sterker, zelfs de zzp’ers voor wie de prijs geen probleem is, zullen het product ook links laten liggen. Reden is dat het MKB bedrijf dat heeft meegeholpen bij de ontwikkeling van het product om allemaal features heeft gevraagd die specifiek van belang zijn voor het MKB bedrijf. Ze zijn echter volstrekt nutteloos voor een zzp’er. Denk bijvoorbeeld maar aan een integratie met SAP of een rechten management systeem voor medewerkers. Allemaal dingen waar een eenmanszaak niets aan heeft maar die het product wel complexer maken en daarmee minder aantrekkelijk voor de kleine ondernemer.

 

Zzp administratie valt tussen wal en schip

De hypothetische software ontwikkelaar heeft dus een mooi product voor de zakelijke markt ontwikkeld waarmee veel MKB bedrijven blij zijn. Maar het is te duur en sluit eigenlijk niet aan bij de behoeftes van de zzp’er. En als de software ontwikkelaar het product probeert aan te passen voor zzp’ers, dan blijft hij niet alleen aanlopen tegen de bovenstaande problemen, maar ondervindt hij ook dat het bijna net zo duur is om een klant die 25.000 EUR per jaar oplevert aan te sluiten, als een zzp’er waar hij wellicht 100 EUR aan kan verdienen. De keuze voor een focus op grotere bedrijven is dan snel gemaakt.

Dat is de reden dat er zoveel slechte producten en diensten voor zzp’ers zijn. Het zijn vaak slappe aftreksels van, of producten voor MKB bedrijven, of juist consumentenproducten met een zakelijk sausje er overheen (denk bijvoorbeeld maar aan een zakelijk telefoonabonnement voor zzp’ers; TIP: nooit afsluiten als eenmanszaak!). Je valt als kleine ondernemer altijd tussen wal en schip. 

 

Hoe Gekko zich wel heeft gericht op de eenmanszaak administratie

Toen Gekko jaren geleden begon met het aanbieden van haar administratieve software, hadden wij nog niet deze inzichten in de markt. En het feit dat wij ons specifiek hebben gericht op de zzp markt is ook een beetje toeval. Dat is gekomen doordat wij als startup niet door durfkapitaal waren gefinancierd maar juist bootstrapped (dat wil zeggen: vanuit onze eigen beperkte middelen) waren opgezet en alles zelf is gebouwd door de oprichters van Gekko. Hierdoor hadden we in de beginjaren vooral een heel technisch team en geen sales en marketing mensen. En ook probeerden we Gekko niet neer te zetten als “de volgende Uber” startup maar waren we vooral bezig met een mooi product te maken. 

Daarom waren onze eerste klanten vooral zzp’ers uit ons eigen netwerk en geen MKB bedrijven. Die laatste konden we namelijk niet goed bereiken omdat we geen sales mensen hadden. Zzp’ers vonden ons wel via ons netwerk, want die waren gewoon op zoek naar een goed product en zij waren het die ons vooral feedback gaven. En omdat we a. vooral veel technische kwaliteiten hadden en b. verder geen hijgende externe aandeelhouders hadden die ons pushten om grotere klanten binnen te halen, zijn we verder gaan ontwikkelen op basis van de feedback van zzp’ers. En dit alles heeft een bijzonder product opgeleverd, specifiek voor zzp’ers en behoorlijk verschillend van andere administratie software. 

 

Gekko administratie doet geen dingen die een ondernemer niet begrijpt

Een belangrijk verschil tussen Gekko en andere administratie programma’s, is dat Gekko geen diensten aanbiedt die de meeste ondernemers eigenlijk niet begrijpen en daarom niet zullen gebruiken. Denk bijvoorbeeld maar aan kapitalisatie op de balans, afschrijvingen, grootboekrekeningen, inventaris management, etc. Allemaal accountancy termen die een gemiddelde ondernemer terecht niet begrijpt. En welke bovendien vaak helemaal niet noodzakelijk zijn.

Neem bijvoorbeeld de balans, waarop je alle bezittingen van je bedrijf waarmee geld wordt verdient staan en welke je periodiek moet afschrijven. Dat is een typisch onderdeel van administratie en iedere accountant zal aangeven dat je als bedrijf toch echt een balans moet hebben. Maar eigenlijk geldt dat niet voor de meeste zzp’ers. De meeste zzp’ers zijn namelijk mensen die hun expertise verhuren aan anderen. Denk hierbij maar aan yoga instructeurs, vaklieden, consultants, zorgmedewerkers, etc. Het belangrijkste “bezit waarmee geld wordt verdiend” van deze zzp’ers is hun eigen lichaam en geest. En die kun je nu eenmaal niet op een balans zetten. Bovendien regelt de natuur geheel automatisch alle afschrijvingen op je lichaam. Daar hoef je geen enkele administratie software voor aan te schaffen.

Het is dus voor veel zzp’ers volstrekte onzin om bij hun administratie te worden geconfronteerd met balans boekingen en afschrijvingen. Zeker omdat je als eenmanszaak geen specifieke ‘bezittingen van je bedrijf” hebt. Je kan namelijk vrij schuiven tussen privébezit en bedrijfsbezit. Gekko laat daarom de balans weg voor gebruikers. Dit is voor de meeste zzp’ers een uitkomst want nu is de administratie een stuk begrijpelijker. Maar het maakt het programma vaak ongeschikt voor grotere bedrijven. Die moeten nu eenmaal wel de complexere accounting functies gebruiken. Gekko heeft er echter voor gekozen om een programma voor zzp’ers te maken (soms tot frustratie van grotere bedrijven die “de interface zo prettig vinden maar wel onderdelen missen”).

Nog een andere mythe over je administratie die zzp’ers wordt opgedrongen: je hebt een zakelijke bankrekening nodig om een goede administratie te voeren en kan daarvoor niet je privé rekening gebruiken. Als je een eenmanszaak bent is dat onzin en kan je ook gewoon je privé rekening gebruiken. Tenslotte is er geen verschil tussen privé en zakelijk voor een eenmanszaak, dus ook niet tussen een privé en zakelijke rekening. En een zakelijke bankrekening kost al snel een extra 10 EUR per maand bij Nederlandse banken. Onnodige kosten dus! Mocht je toch een zakelijke rekening willen hebben maar dit wel erg duur vinden, geef je dan op voor internetbank N26. Daar kun je via deze link gratis een zakelijke rekening afsluiten.

 

Zzp administratie programma moet onderdelen hebben specifiek voor zzp’ers

Gekko biedt urenregistratie, kilometerregistratie, betaaldiensten, het versturen van facturen, bonnen scan applicaties en nog veel meer hele simpele administratieve oplossingen. Maar voor veel grotere bedrijven lijkt het alsof we maar een vreemde portfolio met diensten aan elkaar geplakt hebben. Als je namelijk voor je afdeling of bedrijf op zoek bent naar een urenregistratie tool, waarom moet je daar dan ook een bonnenscan oplossing bij hebben? Daar ben je toch niet naar op zoek? Voor een zzp’er is dit pakket juist wel heel handig. 

 

Tip, probeer eens de gratis Gekko Bonnen App. Aangezien je dit blog leest, kan je die waarschijnlijk goed gebruiken om heel eenvoudig al je bonnen te scannen en in de online Gekko omgeving op te slaan. Dan heb je altijd een goed overzicht van al je uitgaven en kosten. Zo weet je zeker dat je dat alvast goed geregeld hebt.

 

Een zzp’er die zijn administratie in Gekko doet zal namelijk snel worden geconfronteerd met onderdelen die specifiek voor een zzp’er zijn, zoals bijvoorbeeld de urennorm. Dat is een belastingkorting die specifiek voor zzp’ers geldt maar waarvoor je wel moet kunnen aantonen hoeveel uur je aan je bedrijf hebt besteed. Voor zzp’ers is het dus heel logisch om in hun administratie waar ze hun onkosten opslaan en facturen versturen, ook een urenregistratie te hebben. Voor een groter bedrijf is dat helemaal niet zo logisch omdat die urennorm voor hen helemaal niet geldt. Maar zzp’ers hebben nu eenmaal echt andere behoeften. 

 

Zzp administratie met een prijskaartje voor eenmanszaken (grotendeels gratis!)

Veel administratie systemen zijn behoorlijk prijzig voor zzp’ers. We leggen hierboven uit waarom dat primair zo is, maar er zijn nog twee redenen waarom de prijzen zo hoog zijn. Allereerst zijn de acquisitiekosten voor de meeste aanbieders hoog. Als je bijvoorbeeld nieuwe klanten probeert binnen te halen via Google Adwords, dan kom je er al snel achter dat een nieuwe klant behoorlijk duur is. Één klik op je advertentie kost je ruim 8 EUR. En dan is de klant alleen nog maar doorgestuurd naar je website. De kans dat deze persoon vervolgens daadwerkelijk klant wordt ligt in het meest gunstigste geval op 5%, dus 1 op 20. Dat betekent dat voor 1 betalende klant je 20 x 8 EUR = 160 EUR aan acquisitie kosten moet betalen. Dat moet je dan wel weer terugverdienen van die klant.

Daarnaast bieden veel administratie systemen veel extra services die heel fijn zijn, maar wel prijzig. Denk bijvoorbeeld maar aan opstarthulp, telefonische helpdesks, etc. Voor al die niet noodzakelijke services zijn (kundige) mensen nodig en die zijn duur. Gekko biedt daarom geen telefonische ondersteuning aan aan klanten en adverteert überhaupt niet op Google en andere vergelijkingswebsites. Dergelijke kosten zouden namelijk de prijs van Gekko extreem opdrijven en het voor veel zzp’ers onbetaalbaar maken. Wij kiezen er bewust voor dat niet te doen.

En dat scheelt. Gekko kan nu namelijk een basis administratie onbeperkt gratis aanbieden aan alle zzp’ers in Nederland. Omdat onze acquisitie en operationele kosten dusdanig laag zijn, kunnen we dit unieke aanbod in de markt zetten. En zelfs ons betaalde Premium abonnement is dusdanig goedkoop, dat het Premium abonnement van Gekko goedkoper is dan welk ander instap abonnement van een andere aanbieder dan ook (kleine disclaimer: we hebben geen uitgebreide prijsvergelijking hiervoor gedaan en dit is ook geen “laagste prijs garantie”. maar we dagen eenieder uit om met een beter alternatief te komen).

 

Hoe brengt Gekko de zzp administratie aan de man?

“Wij van WC eend“ vinden dus dat wij een behoorlijk unieke propositie hebben voor zzp’ers. En veel gebruikers zijn het met ons eens. Hoe kunnen anders 100.000 zzp’ers zich hebben aangesloten op Gekko? Sterker nog, dat is ook een door veel gebruikers van Gekko vraag. Hoe kan Gekko toch zo hard groeien als er geen geld wordt uitgegeven aan marketing en acquisitie? Het antwoord hierop is simpel: dat komt door de gebruiker zelf. Gekko is in 6 jaar tijd naar het huidige product toegegroeid omdat ondernemers elkaar aanraden om Gekko te gebruiken. Alle nieuwe ondernemers op Gekko hebben bijna allemaal wel via via van Gekko gehoord en besloten om het gewoon maar uit te proberen.

Dus ons bestaansrecht is volledig afgeleid van het plezier dat zzp’ers beleven aan ons product. En we zijn daarom ook heel blij met alle hoge ratings van de verschillende apps in de appstores en alle complimenten van gebruikers. We danken jullie allen voor de kans die jullie ons bieden. En mocht je nu ook een tevreden Gekko gebruiker zijn en dit van tijd op tijd anderen vertellen, dan kun je aan deze gratis reclame voor ons ook zelf wat verdienen. Geef je op voor ons Gekko Heroes programma en geef kortingen op Premium weg aan nieuwe gebruikers. Voor iedere nieuwe gebruiker die je overtuigt, krijg je geld bijgestort op je bankrekening. Een nog veel leukere manier om anderen te vertellen over Gekko.

Business tips