Privé onttrekkingen en andere privé uitgaven

Hans Epema -

We krijgen nog wel eens de vraag: “Ik keer mezelf iedere week 500 EUR uit vanaf mijn zakelijke rekening. Hoe zet ik dit in Gekko?” Het antwoord is simpel: die 500 EUR is een privéonttrekking en hieronder leggen we precies uit, wat dit is, hoe je deze kan opgeven in Gekko en of het voor jou überhaupt relevant is om dit op te geven. 

 

Wat zijn privé-onttrekkingen?

Privé-onttrekkingen zijn alle betalingen die je vanaf je zakelijke bankrekening doet maar die privé zijn. Dus geen zakelijke kosten. Zoals we al eerder aangaven zijn uitkeringen aan jezelf privé-onttrekkingen maar er zijn nog veel meer voorbeelden:

  • Je betaalt de benzine voor de privé auto van je partner met je benzine pas die is gekoppeld aan je zakelijke rekening.

  • Je betaalt de jeans voor je 16-jarige dochter per ongeluk van de zakelijke rekening.

  • Je hebt even niet genoeg geld op je privé rekening dus je betaalt de dagelijkse boodschappen van je zakelijke rekening.

Dit zijn allemaal voorbeelden van privé-onttrekkingen waarbij je iets koopt dat niet zakelijk is maar waarbij uiteindelijk toch geld wordt afgeschreven van je zakelijke bankrekening.

 

Wanneer moet je dit bij houden?

Als je onderneming een BV is dan is het waarschijnlijk dat je hier belasting over moet betalen. En daarom moet je dit goed bijhouden. Je mag namelijk niet zomaar geld uit je BV halen zonder dat hier belastingen over is betaald als dividend belastingen of loonbelastingen. In het geval van een BV betaal je namelijk aparte belastingen over de winst van je bedrijf en over je inkomsten als privé persoon. En omdat hier verschillende tarieven voor gelden, mag je dit niet zomaar mengen. Als jij dus de dagelijkse boodschappen door je BV laat betalen dan zal de belastingdienst uiteindelijk je dwingen om daar belasting over te betalen (inclusief boete). Dus je kan dit maar beter zelf opgeven.

Er zijn hier overigens ook slimme trucjes waarmee toevallige privé uitgaven niet direct hoeven worden aangeslagen. Zo kun je bijvoorbeeld de privé-onttrekkingen op geven als “rekening-courant schuld”. Dan kan je tot een bedrag van € 17.500 lenen (lees: gebruiken voor privé aankopen) van je bedrijf zonder dat je hier rente over hoeft te berekenen of belasting over hoeft te betalen. Echter, als je dergelijke constructies gaat doen, kun je beter even overleggen met je belastingadviseur. Want het blijft een schuld die je moet terugbetalen en hoe je dit exact opgeeft is van groot belang.

 

Waarom zijn privé-onttrekking voor veel ondernemers niet belangrijk?

De meeste ondernemers in Nederland hebben geen BV maar een eenmanszaak opgericht. En dan gelden er andere regels waardoor privé-onttrekkingen niet van belang zijn. Een eenmanszaak is namelijk “fiscaal transparant” met jouzelf als privé persoon. Dat betekent dat je niet aparte belastingen betaalt over de winst van je bedrijf, maar alleen maar inkomsten belasting betaalt over de totale inkomsten van zowel je bedrijf als je privé persoon. Je hoeft dus niet aparte vennootschapsbelastingen, dividendbelastingen en loonbelastingen te betalen. Allemaal belastingen die een BV WEL moet betalen.

Dat maakt privé opnamen een stuk gemakkelijker. Omdat je toch over alle (zowel privé als zakelijke) inkomsten inkomstenbelasting betaalt, hebben je privéontrekkingen vanaf je zakelijke rekening hier geen invloed op. Je kan dus gewoon de dagelijkse boodschappen doen vanaf je zakelijke bankrekening zonder dat de belastingdienst dit erg vind.

 

Maar moet ik dit dan wel bijhouden en waar doe ik dit?

In principe hoef je dit als eenmanszaak dus niet bij te houden. Hoeveel of hoe weinig je ook aan je onderneming onttrekt, dit heeft geen invloed op je belastingaangifte als eenmanszaak. Je hoeft dus niet bij te houden hoeveel je privé uitgeeft. Als je het toch wil bijhouden, zet het dan onder het kopje “Persoonlijke kosten”. Gekko ziet dit als een privéonttrekking waar verder geen rekening mee hoeft te worden gehouden.

Als BV moet dit dus wel en ook hier kun je deze kostensoort gebruiken om dit in Gekko bij te houden. Deze kosten komen namelijk niet terug als zakelijke kosten, en zo kun je aan het einde van een periode snel zien wat de privé-onttrekkingen waren en zelf berekenen welke belastingen je hier over moet betalen.

 

Nog wat goede tips gerelateerd aan privé-onttrekkingen

  • Kosten die je privé-onttrekt mag je niet opgeven als zakelijke kosten. Ook al is het als eenmanszaak niet belangrijk om bij te houden hoeveel privé-onttrekkingen je hebt, het is wel van groot belang dat je alle privé-onttrekkingen uit je zakelijke kosten haalt. Als je dit niet doet, zal de belastingdienst achteraf deze privé kosten toch belasten (en hier een boete over heffen). Dus als je de benzine van je partner betaalt met je zakelijke tankpas, trek deze privé uitgaven dan weer af van je zakelijke kosten!

  • Privé-onttrekkingen zijn geen winst. Dit is een groot misverstand onder ondernemers. De winst die je maakt met je onderneming wordt niet bepaald door de hoeveelheid geld die je uit je onderneming haalt, maar door het verschil tussen de inkomsten en de zakelijke kosten. Die winst is belastbaar (bij een BV door de vennootschapsbelasting en bij een eenmanszaak door de inkomstenbelasting) en bij privé-onttrekkingen ligt het er maar aan of je een eenmanszaak of een BV bent.

  • Uit het bovenstaande blijkt dat een zakelijke bankrekening voor een eenmanszaak niet noodzakelijk is (maar ook geen overbodige luxe). Er zijn veel mensen die denken dat ze een zakelijke bankrekening moeten hebben naast hun privé rekening. Maar zoals we hierboven hebben uitgelegd, ben je als eenmanszaak fiscaal transparant tussen je bedrijf en je privé persoon. Dat betekent niet alleen dat jij onbelast privé-onttrekkingen mag doen vanaf je bedrijf, maar ook dat je dat je zelf de geldzaken van je bedrijf mag regelen vanaf je privé persoon zonder dat daar belastingen op worden geheven. Je kan je dus als eenmanszaak gewoon laten uitbetalen op je privérekening en je hebt hier geen zakelijke rekening voor nodig. Een zakelijke rekening is natuurlijk wel handig om overzicht te scheppen in de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. En daarom in veel gevallen geen overbodige luxe.

Mocht je over privé-onttrekkingen of andere fiscale vragen een goed gesprek willen hebben? Bel ons dan op 088 664 49 99. Of kijk even op de Acconline pagina binnen Gekko.

Boekhoudtips