Kies je voor een eenmanszaak of bv?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak als rechtsvorm voor hun onderneming. Sinds 2012 is het echter eenvoudiger geworden om direct een besloten vennootschap (bv) op te richten. Aan beiden rechtsvormen zitten voor- en nadelen. Daarom deze week de vraag; welke rechtsvorm past het beste bij jouw bedrijf?

 

Tip, zorg dat je vanaf het begin van je onderneming eenvoudig je administratie goed bijhoudt. Dat kan je heel simpel doen met het gratis boekhoudprogramma van Gekko.

 

Met een bv ben je niet privé aansprakelijk

Eén van de belangrijkste redenen om voor een bv te kiezen is het minimaliseren van de aansprakelijkheid. Met een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Mocht er een faillissement aan komen, kun je als eenmanszaak ook op privévermogen aansprakelijk gesteld worden. Ook kun je als eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor bijvoorbeeld incorrecte levering aan de klant. Tussen zakelijk en privévermogen wordt geen verschil gemaakt.


De besloten vennootschap is een aparte rechtspersoon met aparte rechten, plichten en eigendommen. Dat betekent dat jij persoonlijk in principe niet aansprakelijk bent voor de schulden of het faillissement van je bv, tenzij er sprake is van ‘onbehoorlijk bestuur’. Hierbij kun je denken aan fraude of nalatigheid, zoals het niet tijdig indienen van de publicatiestukken. Echter in de praktijk komt dit niet vaak voor en voor ondernemers met een hoog risico (bijvoorbeeld tech startups) is het verstandiger om voor een bv te kiezen.

 

Een bv is handiger als je gaat samenwerken

Ook als je verwacht dat je gaat samenwerken met een partner, kan het verstandig zijn om een bv op te richten. Bij een eenmanszaak is namelijk niet direct duidelijk hoe het eigendom verdeeld is op het moment dat je een samenwerking aangaat. Dat kun je wel contractueel regelen, maar het is een stuk duidelijker als je vooraf de aandelen verdeeld. Als je partner achteraf toch onbetrouwbaar blijkt, is het bovendien fijn te weten dat met een bv je niet persoonlijk aansprakelijk bent voor wat je partner heeft gedaan. De aansprakelijkheid blijft binnen de bv.
 

Overname of verkoop van je bedrijf is makkelijker met een bv

In een bv is het eigendom van de onderneming gescheiden van je persoonlijke eigendom, waardoor het gemakkelijker is om jouw bedrijf te verkopen. Je hebt nooit discussies over wat nu bij het bedrijf hoort en wat persoonlijk eigendom is. Bovendien kun je in het geval van een verkoop voorkomen dat je hier direct inkomstenbelasting over betaalt.

Zo kun je bijvoorbeeld met een holdingstructuur werken, waarbij één bv (de “holding”) de aandelen van de bv(s) waar je geld mee verdient (de “werkmaatschappijen”) beheert. Deze “holding” bv doet in principe niets anders dan het beheren van jouw aandelen. Wanneer je de “werkmaatschappij” verkoopt, hoef je niet zelf direct af te rekenen met de fiscus over het resultaat uit de verkoop. Tenslotte, de winst van de verkoop wordt niet door jou als persoon verdiend, maar door de holding onderneming behaald.
 

Bij een hogere winst heb je meer belastingvoordeel met een bv

Een bv kan ook veel fiscale voordelen hebben ten opzichte van een eenmanszaak. Dat ligt aan de hoeveelheid winst die de onderneming maakt. De inkomsten vanuit een eenmanszaak worden door de Belastingdienst belast in box 1, oftewel als ‘loon uit werk’. Een bv wordt echter gezien als een investering waarin je een meerderheidsbelang hebt en wordt belast in box 2.

In box 1 betaal je op je eerste verdiende Euro bijna geen belasting. Maar als je meer gaat verdienen, gaat de belasting langzaam omhoog naar 52% voor iedere verdiende Euro. Dus hoe meer geld je verdient, hoe meer belasting je gaat betalen. In box 2, is de belastingdruk echter altijd 25%, ongeacht hoeveel geld je verdient.

Bij een hoge winst betaal je dus procentueel minder belasting met een bv. Is je winst echter heel laag? Dan betaal je met een eenmanszaak juist weer minder belasting. Bovendien krijg je als eenmanszaak allerlei kortingen op het eerste inkomen dat je verdient, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling.

 

Een bv brengt wel extra kosten met zich mee

Een kanttekening is dat je met een bv wel allerlei extra kosten hebt. Zo moet je met een bv de eigenaar die ook meewerkt (de “Directeur Groot Aandeelhouder") ook direct een loon uitkeren waarover weer extra belastingen en sociale premies moeten worden betaald.

Men hanteert de volgende vuistregel: bij een bedrijfsresultaat van ongeveer € 150.000, kun je vaak beter voor een bv kiezen. De fiscale voordelen en lage kosten van een eenmanszaak die je hebt in het begin, wegen vanaf dat moment niet meer op tegen het lage box 2 tarief van de bv. Echter, als er eenmaal voor de bv is gekozen en de resultaten verslechteren, dan betaal je in verhouding weer meer belasting ten opzichte van de eenmanszaak. En je kunt dan niet gemakkelijk terug gaan naar een eenmanszaak.​​
 

Een bv brengt wat meer papierwerk met zich mee

Voor het oprichten en onderhouden van een bv zijn meer wettelijke verplichtingen dan voor een eenmanszaak. Dit heeft o.a. te maken met het indekken tegen het zogenoemde ‘onbehoorlijk bestuur’ en het feit dat de eigenaar van de bv niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de schulden van de bv. Hier komen ook vaak meer kosten bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld:

  • Een akte van oprichting regelen via de notaris

  • Jaarstukken maken voor de deponering van de publicatiestukken bij de Kamer van Koophandel

  • Ieder jaar een aangifte vennootschapsbelasting opstellen

  • Overeenkomsten vastleggen tussen directie en de onderneming

  • Jaarlijkse notulen opmaken van de vergadering van aandeelhouders over bijvoorbeeld winstbestemming.

Veel dingen die dus soms ook onnodig gecompliceerd lijken. Neem bijvoorbeeld de overeenkomst tussen directie en onderneming. Jij bent de directeur in de onderneming maar ook de eigenaar van de onderneming. Dus je sluit in wezen een overeenkomst met jezelf af…? Het zijn wel allemaal wettelijke verplichte onderdelen die helaas de kosten van het beheer van een bv ten opzichte van eenmanszaak doen oplopen.
 

Laat je adviseren

De keuze voor een eenmanszaak of bv hangt dus af van de fase van jouw onderneming. Ben je startend? Wil je verkopen? Hoeveel winst maak je? Wat voor (redelijke) verwachtingen heb je? Wil je andere aandeelhouders aantrekken? Maar ook van belang is in welke sector je actief bent. Zo spelen er voor zzp’ers in de zorg weer andere keuzes dan zzp’ers in de detailhandel of bouwsector.

De keuze tussen een bv of eenmanszaak blijft risicovol. Ben je onzeker over je keuze? Dan is fiscaal en juridisch advies voor deze specifieke keuze zeker geen overbodige kostenpost. De juiste keuze betaalt zich uiteindelijk ruimschoots terug.


 

Accounting tips