Moet je als zzp’er zakelijke abonnementen afsluiten?

Eigenlijk kennen alle ondernemers dit. Er belt een onbekend nummer naar je mobiel. Een klant? Een relatie? Je neemt op en het blijkt een telemarketeer te zijn met een fantastische aanbieding, speciaal voor jou omdat je ondernemer bent. Zo kun je veel goedkoper dan een normale consument een energiecontract of een telefoonabonnement afsluiten. En als je de aanbieding hoort, dan klinkt die inderdaad een stuk voordeliger. Maar is dat ook zo?

 

Verschil tussen zakelijk abonnement en privé abonnement

Het verschil tussen een zakelijk contract en een consumentenovereenkomst lijkt triviaal, zeker voor een eenmanszaak. Vaak staat er alleen een net iets andere naam op de factuur. In plaats van “J.P. de Vos” staat er bijvoorbeeld “De Vos Consultancy”. Maar in principe neem je precies dezelfde diensten af.

Verder zijn er nog enkele kleine verschillen. Zo zul je bij veel consumentenovereenkomsten, zoals een telefooncontract, geen btw specificatie zien. Bij een zakelijk abonnement zal dit wel worden weergegeven. Bovendien zal er bij een zakelijk contract meestal worden gevraagd naar je btw-nummer zodat de leverancier er zeker van is dat het hier om een bedrijf gaat.

 

Op een zakelijk contract staat een btw-specificatie

Voor een ondernemer is het handig als de btw-specificatie op de factuur staat. Maar nogmaals, dit lijkt allemaal behoorlijk triviaal. En dat is het ook. In theorie zou een consumentenovereenkomst en een zakelijke overeenkomst exact hetzelfde kunnen zijn, met precies dezelfde voorwaarden. Het enige verschil zou moeten zitten in de naam op het contract. De praktijk wijst echter uit dat er grote verschillen zitten in voorwaarden tussen een consumentenovereenkomst en een zakelijk contract.

 

3 maanden opzegtermijn bij zakelijk abonnement ipv 1 maand

De voorwaarden van een zakelijk abonnement zijn over het algemeen een stuk minder goed dan bij een consumentencontract. Neem bijvoorbeeld een zakelijk telefoon abonnement van T-Mobile. Als je deze wilt opzeggen, moet je nog drie maanden wachten tot het abonnement is stopgezet. Daarentegen kun je een consumentencontract bij T-mobile met precies dezelfde MB’s, minuten en SMS’jes, binnen een maand opzeggen.

T-Mobile geeft aan dat dit is omdat de gehele telecom sector dit heeft gestandaardiseerd voor zakelijk overeenkomsten. Dat klopt in zoverre dat bij concurrenten inderdaad 3 maanden opzegtermijn ook de norm is. Echter, standaardisatie is niet de primaire reden dat T-mobile een langere opzegtermijn rekent voor zakelijke klanten. Telecombedrijven doen dit ook, omdat bij zakelijke abonnementen meer mogelijk is. Bij consumentencontracten is het illegaal om 3 maanden opzegtermijn te hanteren, maar bij zakelijke abonnementen mag dat dus wel.

Zie artikel T-Mobile: community.t-mobile.nl/beeindigen-en-annuleren-428/opzegtermijn-zakelijk-contract-183851

 

Abonnementen voor consumenten zijn gebonden aan wetgeving

Als consument ben je waarschijnlijk gewend dat je producten kunt terugbrengen. Bijvoorbeeld omdat er iets mee mis is of gewoon omdat je achteraf besluit dat je het toch niet wilt hebben. Dat kan gewoon en de winkel geeft je dan je geld terug. Dat de winkel zo coulant is, komt niet door de aardige winkeleigenaar. De reden voor dit beleid is dat er voor consumenten specifieke wetten gelden die bescherming bieden bij aankopen. Zo krijg je als consument garantie op je aankoop en bedenktijd op een aankoop. En, in het geval van een telefoonabonnement, de mogelijkheid om dit abonnement binnen een maand op te zeggen.

Als T-Mobile in haar overeenkomst met een consument zou aangeven dat de opzegtermijn niet de wettelijk voorgeschreven maand maar drie maanden zou duren, dan zou de overeenkomst in strijd met de wet zijn. En dat mag natuurlijk niet want anders kun je hele rare overeenkomsten sluiten (zie dit filmpje van Southpark). 

Deze wet geldt alleen voor consumentenaankopen, niet voor zakelijke overeenkomsten. Daarom past T-Mobile het zakelijke contract aan en stopt er voorwaarden in die illegaal zouden zijn als het om een consumentenovereenkomst gaat. Dat maakt het zakelijke contract aantrekkelijker voor T-mobile.

 

Zijn zakelijke contracten dan goedkoper?

Vaak lijken de zakelijke tarieven wel een stuk goedkoper dan consumententarieven. In ieder geval kun je deze zakelijke tarieven niet makkelijk vinden als consument. Toch is het niet zo dat de tarieven van zakelijke abonnementen altijd beter zijn. 

Bij zakelijke contracten wordt meestal alleen de prijs exclusief btw weergegeven, terwijl bij consumentenovereenkomsten het wettelijk verplicht is om de prijs inclusief btw aan te geven. Kortom, het is vaak optisch bedrog omdat de btw er nog bovenop komt.

Ik generaliseer nu een beetje maar in principe kun je stellen dat je niet perse goedkoper uit bent bij een zakelijk contract. Het kan natuurlijk zo zijn dat het specifieke zakelijke contract niet beschikbaar is voor consumenten (bijv. 2GB + 250 belminuten/smsjes voor ondernemers), maar in bijna alle gevallen heb je vast wel iets wat er op lijkt (bijv. 2.5GB  + 230 belminuten/smsjes voor consumenten). Je zult in deze gevallen zien dat bij inachtneming van de btw, de prijzen elkaar niet veel ontlopen.

 

Btw aftrekken kan ook met een consumentencontract

Sommige ondernemers zullen nu denken, “maar die btw kan ik toch aftrekken? Dan is een zakelijk contract toch goedkoper?” Dat klopt echter niet. Je mag de btw op zakelijke kosten altijd aftrekken, ongeacht of het om een zakelijk contract gaat of niet. 

Stel dat jij als consument een telefoonabonnement afsluit, en je telefoon ook zakelijk gebruikt, dan mag je de btw gewoon aftrekken. Let wel, je mag alleen de btw aftrekken voor het gedeelte dat je de telefoon zakelijk gebruikt. Zelfs als er geen btw op je factuur staat, kun je een telefoonabonnement opgeven als aftrekpost. Er zit namelijk wel btw in de dienst die ze leveren en die jij zakelijk gebruikt.

 

Tip, zorg dat je vanaf het begin je kosten en betaalde BTW van al je abonnement goed bijhoudt. Dat kan je heel eenvoudig doen met de Gekko Bonnen App. Zo weet je zeker dat je dat alvast goed geregeld hebt.

 

Je hoeft dus niet noodzakelijkerwijs een zakelijke contract te hebben voor de BTW

Er staat nergens in de wet dat je alleen btw mag aftrekken als het om een zakelijk contract gaat. Het gaat er om dat je de dienst of het product zakelijk gebruikt. Let daarom goed op bij verkooppraatjes van bijvoorbeeld energiebedrijven. Zij bellen zzp’ers met de vraag of ze niet een zakelijk abonnement willen afsluiten voor hun energie. Dan kun je namelijk de btw aftrekken. 

Aangezien de meeste zzp’ers staan ingeschreven op hun woonadres, is dit meestal niet van toepassing. Kosten aan je eigen huis worden bijna altijd als privé onkosten gezien (ook als je vanuit huis werkt), dus je mag de btw toch niet aftrekken. Ook niet als dit staat gespecificeerd op de factuur.

 

Voor een bv kan een zakelijk abonnement wel handig zijn

Onze conclusie is dus dat het over het algemeen beter is om een consumenten abonnement af te sluiten als zzp’er. Je krijgt dan over het algemeen betere voorwaarden. De enige keer waarop het eventueel beter zou kunnen zijn om een zakelijk contract af te sluiten, is wanneer je een bv hebt opgericht.

Het verschil tussen een eenmanszaak en een bv is namelijk dat je als eenmanszaak fiscaal transparant bent. Dat wil zeggen dat er fiscaal gezien geen verschil bestaat tussen jezelf en jouw bedrijf. En als jij privé zaken (zoals je telefoonabonnement) zakelijk wil gebruiken, kun je dat gemakkelijk doen zonder dat je hier belasting over hoeft te betalen.

 

Zakelijk abonnement voor bv’s makkelijker voor de administratie

Als je een bv hebt, zou je in principe ook een consumentencontract kunnen afsluiten, maar dit wordt wel een stuk lastiger. Een bv is namelijk niet fiscaal transparant. Dit betekent dat je niet zomaar privé bezittingen in je bedrijf mag stoppen of eruit mag halen. Iedere keer als je dat doet, moet je dit bijhouden in je administratie omdat je hier belasting over moet betalen.

Het is een behoorlijk karwei voor een bv om privé bezittingen bij te houden in je administratie. Daarom kan het gemakkelijker zijn om toch een zakelijk abonnement af te sluiten als je een bv hebt. Klik hier als je meer wilt weten over het verschil tussen een bv en eenmanszaak.

Of je nu een zakelijk of een consumenten contract kiest, het blijft altijd van belang dat je een goede financiële administratie hebt waarin je dit soort kosten verwerkt. Wil je meer weten over hoe je je financiële administratie moet opzetten en waar je als kleine ondernemer op moet letten? Bekijk dan deze pagina met alles over het opzetten van je financiële administratie.

 

Maar Gekko levert toch ook zakelijke contracten?

Wellicht denk je na het lezen van dit stuk dat ik een persoonlijke vete heb met T-mobile. En dat klopt een beetje: mijn laatste telefoonabonnement was inderdaad bij T-mobile. Dus wellicht flauw van mij dat ik hen eruit pik in plaats van één van der andere telecomaanbieders die hetzelfde doen.

Bovendien is het al helemaal een beetje schijnheilig omdat Gekko zelf ook gebruikt maakt van een zakelijk contract waarbij je dus niet beschermd wordt door consumentenwetten. En ook wij wijken af van de standaarden die voor consumenten gelden. Als jij bij Gekko een Premium abonnement afsluit, is dat volgens onze gebruikersovereenkomst voor de eerste periode onherroepelijk. Je hebt dus geen bedenktijd die je kunt gebruiken om je geld terug te krijgen. Bij een consumentenovereenkomst mag dat niet.

 

Is Gekko dan wel fair met zijn voorwaarden?

Nu is het bij Gekko een lastig te beargumenteren dat dit een consumenten product is (is een bedrijfsadministratie een privé aankoop? een leuk kadootje voor je man/vrouw wellicht!). Zeker als je dit vergelijkt met een telefoonabonnement. Bovendien vinden wij dat we behoorlijk fair zijn in onze voorwaarden. De reden bijvoorbeeld dat we geen bedenktijd bieden is dat terugdraaien in de eerste maand heel kostbaar is. Wij vinden dat dit niet opweegt tegen de max 10 EUR die een zakelijk klant kwijt is. Zeker omdat diezelfde klant er ook voor had kunnen kiezen om onbeperkt gratis Gekko te bekijken met een Basic account. Daarnaast geven we wel altijd geld terug als we ongewild automatisch geld afschrijven omdat je vergeten was je abonnement te stop te zetten. Dat retroactief stopzetten van je abonnement is overigens coulanter dan volgens consumentenwetgeving noodzakelijk is.

 

Zakelijk of consumentencontract. Jouw mening telt.

Maar wellicht ben je het niet eens met onze voorwaarden. Of heb je andere voorbeelden van zakelijke abonnementen die onbehoorlijke eisen stellen? Ga dan in zo’n geval altijd het gesprek aan met je aanbieder. Wij luisteren altijd naar onze klanten en hebben in het verleden al meer dan eens onze voorwaarden aangepast op basis van feedback van gebruikers. Als dat niet helpt, kun je ook altijd nog je mening geven op social media. Een negatieve review kan wonderen doen, al doen wij ons best om alleen positieve reviews te verdienen :)

Business tips