Welk btw-tarief moet ik gebruiken?

Joris Docter -

Hoog? Laag? Wanneer ben ik vrijgesteld en hoe verschilt dit van 0% btw? En btw verlegd, hoe werkt dit precies? Het juiste tarief toepassen lijkt soms moeilijker dan het is. Hieronder vind je een overzicht van de algemene regels.

 

21% voor de meesten

Het hoge btw-tarief bedraagt 21%. Dit is het algemene tarief dat meestal van toepassing is. Als jouw diensten of aangeboden waren niét onder andere tarieven vallen, kun je ervan uitgaan dat 21% van toepassing is.

 

6%: bakkers en fietsenmakers (en anderen)

Het verlaagde btw-tarief van 6% was oorspronkelijk bedoeld als steun voor de mensen met lage inkomens. Het rijtje van diensten en goederen omvangt daarom een aantal basisproducten zoals voedingsmiddelen (waaronder ook snoep en kauwgom, yay!), water en genees- en hulpmiddelen. De ondernemers die maar 6% btw in rekening mogen brengen, zijn onder meer fietsenmakers, schoenenmakers, kappers en uitvoerende kunstenaars.

Het uitgebreide overzicht van goederen en diensten belast met 6% btw kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Let wel: het kan gebeuren dat je gedeeltelijk een hoog tarief zou moeten rekenen en gedeeltelijk een laag tarief. Bijvoorbeeld als je een reis verkoopt met een reisverzekering erbij. Hoe kun je dan je btw-tarief berekenen? De Belastingdienst noemt het ‘combinatie van goederen en diensten’. Er zijn regels voor wanneer je de combinatie als een geheel mag beschouwen, en wanneer niet. In het geval van twijfels kun je het beste altijd met je boekhouder overleggen of de Belastingdienst om een uitspraak vragen.

 

0% btw: als je internationaal levert (buiten de EU)

Het laagste wat je aan btw kunt berekenen is geen btw. Over het algemeen hoef je geen btw in rekening te brengen als je goederen exporteert of opslaat in een douane-entrepotdok. Ook de diensten die in verband staan met grensoverschrijdende activiteiten, zijn niet met btw belast. De Belastingdienst vermeldt hierbij de volgende diensten:

  • diensten bij import vanuit en export naar niet-EU-landen
  • internationaal personenvervoer
  • werkzaamheden aan goederen die uitgevoerd worden naar niet-EU-landen
  • bemiddeling bij vervoer, opslag en invoer

Let op: uit je administratie moet blijken dat je terecht het 0%-tarief hebt gebruikt. Je moet dus duidelijk kunnen aangeven aan wie de goederen zijn geleverd en dat dit inderdaad een internationale regeling van toepassing is (dus een goede administratie is erg belangrijk!).

 

Factureren zonder btw

De lijst van vrijgestelde activiteiten is imponerend, en bevat posten van kinderopvang tot uitvaartondernemers. Alle vrijgestelde ondernemers hebben echter één in het algemeen – ze mogen het door hen betaalde btw over de kosten en inkoop niet aftrekken in hun btw-aangiftes. Als je gedeeltelijk vrijgesteld bent (dus levert zowel belaste als niet belaste diensten), moet je btw-administratie bijhouden.

 

Btw verlegd

Btw verleggen betekent dat je de btw op een factuur niet in rekening brengt maar verlegt naar de ontvangende partij. Dit doe je alleen als er btw op de goederen/diensten zit, maar je de btw niet ontvangt. De btw plicht wordt dan verlegd naar de klant toe die deze dan moet betalen.

Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij het sturen van een factuur naar een bedrijf dat niet in Nederland is gevestigd maar elders in de E.U. De goederen/diensten zijn dan wel btw-plichtig maar de btw moet niet worden betaald in Nederland maar in het land waar ze naar toe zijn gestuurd. Je rekent in een dergelijk geval geen btw maar zet op je factuur "btw verlegd". Dit betekent dat de afnemer er zorg voor moet dragen dat de btw wordt betaald.

Het kan ook zo zijn dat je zelf een factuur ontvangt waar geen btw op staat. Dan moet je deze in je administratie opslaan voor de aankoopprijs + de nog niet betaalde btw. Dus een hoger bedrag dan wat je hebt betaald. Deze btw moet je dan later afdragen aan de belastingdienst (maar omdat het om onkosten gaat mag je gelukkig de btw ook weer direct terugvragen dus netto betaal je niets).

 

Bijzondere regelingen

Binnen btw bestaan er drie soorten bijzondere regelingen: landbouwregeling, margeregeling (voor handelaars in gebruikte goederen) en reisbureauregeling. Werk je binnen een van deze branches, dan doe je het goed om je hierin te verdiepen.

PS. Weet je wat handig is? Als je met Gekko factureert, kun je simpel een bedrag invoeren en het juiste btw-tarief selecteren. Daarna wordt btw voor jou automatisch berekend. Of andersom, voer het bedrag met btw in en laat Gekko het netto-bedrag berekenen. Alles kan!

Gekko tips


Joris is binnen Gekko verantwoordelijk voor financiële en operationele zaken alsmede de gebruikerservaring. HIj heeft een passie voor bedrijfsmatige puzzelstukken en kan wakker gemaakt worden voor een koud biertje op het zonnige terras van Amsterdam.