Btw verleggen op je factuur

Doe je wel eens zaken met buitenlandse ondernemers? Dan is de kans groot dat je gevraagd wordt om de btw op je factuur te verleggen naar je klant. Hoe doe je dat precies?

Wanneer moet je btw verleggen?

Er zijn een aantal situaties waarin je de btw op je factuur kan of zelfs moet verleggen naar je klant toe. Dat houdt in dat jij geen omzetbelasting rekent maar deze "verlegt" naar je klant. Die moet vervolgens omzet belasting afdragen in haar eigen aangifte. Het handige voor klanten in het buitenland is dat zij niet naar de Nederlandse Belastingdienst hoeven te gaan om de btw die jij hebt berekend terug te krijgen als voorbelasting. Dit kunnen ze dan gewoon in hun eigen land doen.

Btw verleggen voor klanten in het buitenland is eigenlijk heel makkelijk maar let wel goed op: het mag alleen als je hebt gecheckt dat je klant een geldig btw nummer heeft in het buitenland. Dit kun je doen op deze site van de EU. Zonder btw nummer kan je klant namelijk niet alsnog de btw afdragen. Dus in het geval van consumenten in het buitenland mag je niet de btw verleggen en reken je gewoon Nederlandse btw.

Als je de btw inderdaad mag verleggen, hoef je alleen maar het btw nummer van je klant op de factuur te plaatsen en ipv btw te rekenen "btw verlegd" op de factuur te schrijven. In Gekko is hiervoor een automatische functie en met een Premium account wordt zelfs de opgave voor de belastingdienst automatisch gemaakt (de opgave voor "intracommunautaire prestaties").

Er zijn overigens ook nog andere situaties waarin je de btw kan verleggen. Zo zijn er bepaalde branches waarin btw kan worden verlegd naar de klant, ook bij klanten binnen Nederland. Denk hier onder meer aan bedrijven in de (scheeps)bouw, groenvoorziening, verkoop van goud en overdracht van emissierechten. De volledige lijst met uitgebreid uitleg vind je op de site van de Belastingdienst. En blijf goed opletten. Dat een klant in een bepaalde branche werkt, betekent niet automatisch dat de btw moet worden verlegd! Dit is echt een onderwerp om met een specialist zoals een accountant te overleggen om te zorgen dat je hier geen fouten in maakt. 

 

Tip, zorg dat je vanaf het begin eenvoudig je kosten en betaalde BTW goed bijhoudt. Dat kan je heel eenvoudig doen met de Gekko Bonnen App

 

Gekko tips