Hou jij je uren al bij voor de belastingdienst?

Uren bijhouden, waarom zou je dat precies doen? Heb jij gehoord van het urencriterium? Als zzp’er is dat erg belangrijk voor jouw Belastingaangifte en de eventuele voordelen of aftrekposten die je daarmee kan opvoeren. Verkoop jij producten en dus geen uren? Ook dan kan het nuttig zijn om deze urenregistratie functie te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het urencriterium van de belastingdienst!

De Gekko Uren-tool is ontwikkeld zodat jij altijd een duidelijk overzicht hebt van waar je aan gewerkt hebt. Dat kan online, maar met de urenregistratie app kan dit ook heel gemakkelijk op je mobiel. Je kunt deze gemakkelijk delen en dit is dus een mooie oplossing als je aan klanten wilt laten zien waarop facturen zijn gebaseerd. Veel klanten gebruiken deze urenregistratie als de basis voor de facturen die ze aan hun klanten sturen. 

Maar je hoeft natuurlijk niet alleen je declarabele uren hierin te registreren. Als jij net gestart bent met een eenmanszaak of vof dan is het ook handig om andere zakelijke uren bij te houden. Deze kunnen je bijvoorbeeld later helpen om een goed uurtarief te bepalen. Want ook deze uren zul je moeten terugverdienen. Daarnaast kan het je helpen bij het invullen van de inkomstenaangifte.

Belastingdienst vereist een sluitende urenadministratie

Uren bijhouden is niet verplicht, maar bij de inkomstenbelasting vraagt de belastingdienst wel of je meer of minder dan 1225 uur hebt gewerkt. Als je een vof of eenmanszaak hebt en boven deze 1225 uur uitkomt en ook voldoet aan de andere voorwaarden kom je in aanmerking voor aftrekposten. Al moet je dit bij een controle die soms plaats vindt natuurlijk wel kunnen bewijzen

De Gekko Uren-tool is hier een zeer geschikte oplossing voor. Als je hierin al je uren registreert die je hebt besteed aan je onderneming, dan is dit een zeer goede bewijslast voor de belastingdienst. Houd er dan ook rekening mee dat je voor de belastingdienst ook uren mag tellen die niet declarabel waren. Je complete werktijd telt voor het urencriterium mee.  

Mede dankzij Gekko kost je boekhouding misschien minder tijd dan gemiddeld, maar die uren tellen wel mee. Ook uren die je besteed aan het googelen naar de goedkoopste verzekering, het lezen van online handleidingen of blogs over het vinden van nieuwe klanten kun je rustig als werktijd zien. 

Als jij standaard van 9 tot 5 werkt is het dus heel simpel maar vanuit Gekko is onze ervaring dat veel ondernemers 's avonds en in het weekend onbewust ook wel wat uurtjes aan hun eigen bedrijf spenderen. Heel goed! Maar vergeet ze niet te registreren. 

Inschrijving KvK is soms al goed voor honderd uur

Heb jij je gisteren ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan is het slim om direct vast de voorbereidingsuren op te tellen. Want niet alleen dat uurtje bij de KvK zelf, de reistijd of de uren die je besteed hebt aan het maken van een afspraak tellen dus mee, maar ook die uren die je spendeerde aan je ondernemingsplan, bedenken van een goede bedrijfsnaam, of het leren kennen van de functionaliteiten van Gekko. Bij elkaar heb je dan vaak al de eerste honderd uur verzameld!

Goed om te weten. Want bij het bepalen van een uurtarief  heb je opeens een beter beeld met wat er zoal bij een klus komt kijken, naast de uren die je factureert. Ook kun je bij tussentijdse rapportages zien welke handelingen jou veel tijd kosten. Mogelijk biedt dit inzicht weer kansen in hoe jij jouw onderneming verder kan optimaliseren. 

Maar deze helpen je straks dus ook bij je inkomstenbelastingaangifte. Jij hoeft volgend jaar niet meer te twijfelen als de belastingdienst jou volgend jaar vraagt of jij meer dan 1225 uur aan je onderneming hebt besteed!

 

Business tips