De toekomst van zzp'ers in Nederland

Het aantal zzp’ers in Nederland is volgens het CBS de afgelopen 10 jaar met 282 duizend toegenomen. Dit leidt tot onrust in de politiek die deze groei van zelfstandigen het liefst omschrijft in termen als schijnzelfstandigheid of ZZP-armoede. Is er met dergelijke politieke tegenwind nog wel toekomst voor kleine ondernemers? We vroegen het aan Mario Bersem, sector econoom bij ABN AMRO.

Read more
De toekomst van zzp'ers in Nederland

Posts for tag: Research

Recent articles

CheatGPT: belastingen verlagen door middel van AI

Net op tijd voor de aangifte inkomstenbelasting 2022 lanceert Gekko haar nieuwe AI algoritme CheatGPT. CheatGPT is een nieuwe manier voor kleine ondernemers om hun belastingen te verlagen en kan duizenden euro's schelen op jaarbasis. Het algoritme gebruikt de basisadministratie van ruim honderdvijftig duizend Gekko gebruikers in Nederland om zo de precieze mazen in het belastingsysteem te ontdekken en toe te passen voor alle zzp’ers.

Read more

Gekko Reviews en Ratings

Als je een boekhoudpakket kiest, dan zijn er verschillende dingen waarop je let. Een belangrijke factor daarbij is wat anderen vinden van het programma wat je kiest. Je gaat dus kijken naar ratings en reviews. Gekko is er trots op dat we ruim meer dan 1.000 ratings hebben die ons een gemiddelde score van tegen de 4,5 sterren geven. Maar wat betekent dat nu eigenlijk en is dat goed of niet? In dit blog leggen we uit hoe je een internet review en sterren ratings moet interpreteren en wat dit precies zegt over een product.

Read more

Machine learning, Deep learning, AI en zelflerende algoritmes

Het is één van de “hot topics” van de afgelopen jaren: computers die zelf kunnen denken en leren. Er is al heel veel geschreven over de onbegrensde mogelijkheden en nog meer over de gevaren die schuilen in Artificial Intelligence als computers slimmer worden dan de mensen die ze hebben ontwikkeld. Hoe relevant is dit alles voor een bedrijf als Gekko die op beperkte schaal ook zelflerende algoritmes gebruikt? En wat betekent dit voor de gebruikers van Gekko? Een analyse van AI in praktijk.

Read more

De ontwikkeling van de nieuwe module voor onkosten

Vorige week zal het de ruim 100.000 gebruikers van Gekko zijn opgevallen dat de onkosten module van Gekko waarin je bonnen en andere inkoopfacturen opslaat er net iets anders uitziet. Maar ook dat het systeem veel sneller en gebruiksvriendelijker is geworden. Het is zo’n verbetering dat je je kan je afvragen waarom we dit niet veel eerder hebben gedaan. Daarom een kort overzicht over hoe wij Gekko in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld en waarom deze verbetering in de onkosten module nu pas beschikbaar is.

Read more

De economie als het aantal corona besmettingen oploopt

Het CBS gaf op 14 augustus aan dat de Nederlandse economie de weg omhoog had gevonden, iets wat wij op basis van Gekko data ook al hadden geconstateerd op 20 mei. Maar het CBS gaf ook direct aan de positieve richting van de economie wel afhankelijk was van of we geen tweede golf van het Corona virus zouden krijgen. In de afgelopen twee maanden is het dagelijks aantal besmettingen in Nederland vertienvoudigd. Gekko voorspelt op basis van gebruikersdata of er idd een tweede golf aankomt en wat voor impact dit heeft.

Read more

Economische effecten van versoepeling Corona maatregelen

In het begin van de lockdown hebben we een analyse gemaakt van het effect van het corona virus op de gebruikersstatistieken op het Gekko netwerk. Dit gaf een redelijk beeld van het effect van Corona op de economie in z’n algemeen. De cijfers waren toen erg negatief. Vorige week is echter de economie weer langzaam open gegaan en we hebben de cijfers opnieuw bekeken. Het goede nieuws is dat dit een duidelijk positief effect heeft. Het slechte nieuws is, dat we Corona nog steeds hard voelen.

Read more

Statistische analyse over het effect van Corona op de economie (week 2 thuis)

Vorige week hebben we een analyse gemaakt van het effect van het corona virus op de gebruikersstatistieken op het Gekko netwerk. Vervolgens hebben we deze analyse doorgetrokken naar het effect op de economie in z’n algemeen. Deze week updaten we die analyse met de laatste cijfers en vullen dit aan met anekdotische ervaringen vanuit de startup wereld. De cijfers zien er niet goed uit, maar er gloort wat hoop aan de horizon.

Read more

Statistische analyse over het effect van Corona op de economie (week 1 thuis)

Het corona virus heeft ons behoorlijk verrast. Vorige week leek er alleen in Brabant een carnavalskater te heersen. Nu is onze hele normale routine gestopt en zitten we thuis. De aandelenkoersen zijn keihard onder uitgegaan want dat dit alles een enorm grote economische impact gaat hebben is wel duidelijk. Maar hoe groot is die impact? Op basis van de gebruikersgegevens van Gekko een real time analyse van de economische impact van de corona crisis.

Read more

Moet je facturen van Buma Stemra of Stichting Reprorecht betalen?

In de afgelopen maand zou het zeer goed zo kunnen zijn dat je een factuur hebt gekregen van Buma Stemra of van een “Stichting Reprorecht”. Heel veel mensen zullen nooit hebben gehoord van deze organisaties en vragen zich af of het hier gaat om een oplichtingstruc. Daar kunnen we gelukkig kort over zijn: dit is geen oplichting en de factuur is rechtsgeldig. Maar tegelijkertijd betekent dat zeker niet dat je moet betalen! Lees in ieder geval eerst even dit blog en bepaal dan of je dit betaalt.

Read more

Vrij nemen bij een hittegolf: zijn zzp’ers meer flexibel?

Vorige week was het uitzonderlijk warm weer in Nederland. Helaas was het nog geen vakantie en moesten de meeste werknemers dus gewoon aan het werk. Meer geldt dat ook voor zzp’ers? In theorie kan een zzp’er makkelijker vrij nemen in vergelijking met een werknemer in loondienst. Gekko onderzocht de gegevens van bijna 80.000 ondernemers op haar platform om te kijken hoe een kleine ondernemer omgaat met de hitte.

Read more