Prinsjesdag 2024 voor zzp'ers

Op 17 september vond Prinsjesdag plaats en dit markeerde de start van het nieuwe parlementaire jaar. Tijdens Prinsjesdag worden de plannen en begrotingen voor het komende jaar besproken wat samengaat met veel verandering. Veel van de plannen zijn gericht op de klimaatcrisis en immigratie, maar ook voor ondernemers zullen er dingen veranderen. Gekko heeft de belangrijkste zaken voor de ondernemers op een rij gezet. 

Wat is Prinsjesdag?

Iedere derde dinsdag van september wordt het Parlementaire jaar geopend met de presentatie van de plannen van de regering. De koning leest op deze dag de troonrede voor tijdens een vergadering van de Staten-Generaal, waar deze plannen in grote lijnen in worden uitgelegd. Veel mensen kijken reikhalzend uit naar deze dag, omdat de plannen grote financiële gevolgen kunnen hebben. Echter, in de praktijk gaat het meestal om kleine verschuivingen. 

Introductie derde belastingschijf box 1

Vanaf 2025 wordt er een derde belastingschijf geintroduceert, wat voordelen met zich mee zal brengen voor lagere inkomens. Nu zijn er een hoge en een lage belasting schijf, daar komt een derde schijf tussen. 

De algemene heffingskorting daalt wal, hierdoor betaal je juist weer meer belasting. 

MKB-winstvrijstelling

Het eerdere plan voor de verlaging van de MKB-winstvrijstelling naar 12,03% is door het nieuwe kabinet aangepast. Hoewel de MKB-winstvrijstelling nog steeds zal dalen, zal deze aan de hand van de nieuwe afspraken verlaagd worden van 13,31% naar 12,7%. Deze vrijstelling wordt automatisch toegepast bij je aangifte inkomstenbelasting. 

Verlagen hoge tarief box 2

Het hoge tarief in box 2 van 33% zal verlaagd worden naar 31%. Dit is voordelig voor ondernemers die veel winst uitbetalen aan aandeelhouders. Door de verlaging zal je als onderneming meer geld overhouden.

Verlaging rente aftrekbaarheid van winst

Ondernemingen konden voorheen de rente die zij betaalde op leningen aftrekken van de winst waardoor er minder belasting afgetrokken zou worden. Dit zal veranderen. Ondernemers zullen vanaf 2025 minder rente kunnen aftrekken om het ontwijken van het betalen van belastingen tegen te gaan. Deze nieuwe regeling zal vooral impact hebben op bedrijven die gebruik maken van veel vreemd vermogen.

Btw verhoging van 9% naar 21%: kunst, cultuur en overnachtingen

De btw berekend op culturele goederen en diensten zal per 1 januari 2026 verhoogd worden van 9% naar 21%. Denk bijvoorbeeld aan musea, kunst, boeken en sport.

Voor een overnachting bij hotels, vakantiewoningen en stacaravans zal het btw tarief ook verhoogd worden van 9% naar 21%. Voor kamperen blijft het btw tarief van 9% van toepassing. 

Er geldt een overgangsregeling voor de verhoging van de btw. Boek jij een voorstelling of een overnachting in 2025 voor 2026, dan geldt al het algemeen tarief van 21%.

Giften niet meer aftrekbaar van vennootschapsbelasting

Vanaf 1 januari 2025 zullen giften voor de vennootschapsbelasting niet langer aftrekbaar zijn voor de winst. Het gaat om giften aan een ANBI of SBBI stichting. Zzp’ers en andere particulieren mogen giften wel van hun winst blijven aftrekken van de inkomstenbelasting.

Impact voor jou?

Voor iedere ondernemer zal dit anders uitpakken. Vooral de btw verhogingen kunnen ondernemers die daar last van hebben raken. Maar het blijft natuurlijk lastig inschatten of mensen minder boeken kopen of een hotel boeken als de prijs met 12% omhoog gaat. Daarom is het voor iedereen belangrijk om goed te kijken welke maatregelen en veranderingen van toepassing zijn op jouw situatie. Daarom raden wij altijd aan om dit met jouw boekhouder of fiscalist te bespreken. Dan sta je volgend jaar niet voor verrassingen als de blauwe envelop op de mat valt. 

Announcements