8 praktische tips om veilig online te werken

Kim Zeltenrijch -

Cybersecurity bungelt voor veel freelancers ergens onderaan de takenlijst. Eerst doe je natuurlijk het werk waarvoor je bent ingehuurd, dan is er nog die overvolle mailbox, facturen sturen, btw-aangiftes, netwerken via LinkedIn en je social media bijhouden met je laatste projecten. En oh ja de beveiliging van je apparaten, toch? 

We weten uit eigen ervaring dat beveiliging van onze computer en telefoon niet iets is waar wij dagelijks aan denken. Zeker als je niet eerder met een hack of incident bent geconfronteerd.

Daarom hebben wij acht praktische tips voor je verzameld om je beveiliging in een oogwenk te verbeteren. 

  1. Maak een back-up van je bestanden, contactgegevens en website. Hier kan je op terugvallen als je geconfronteerd wordt met ransomware of een vastlopend apparaat. Maak je back-up op een externe harde schijf of gebruik een Cloud dienst. De sleutel tot eens succesvolle back-up is regelmatig (minstens 1x per week) synchroniseren zodat je meest recente data veilig is en het liefst dat dit automatisch gebeurt.

  2. Doe je updates. Software wordt meestal geüpdatet om kwetsbaarheden op te lossen; kwetsbaarheden die criminelen maar al te graag misbruiken, zoals je misschien de afgelopen tijd ook in het nieuws gelezen hebt. De meest recente versie is vaak de veiligste. Als je moeite hebt om deze updates te doen, stel dan automatisch updaten in. En vergeet niet je wifi (router) ook op updates te controleren. 

  3. Maak gebruik van een goed antivirus programma, zoals Malwarebytes of Bitdefender. Deze programma's beveiligen je apparaat tegen de meest gangbare malware en verwijderen deze voordat ze schade aanrichten. 

  4. Beveilig je account (al je accounts!) door twee-factor-authenticatie (2FA) in te schakelen.
    Met 2FA verifieer je je identiteit op een ander apparaat. Tegenwoordig is dit proces een stuk efficiënter geworden dan pakweg tien jaar geleden; toen we nog worstelden met sms'jes en codes onthouden. De meeste bedrijven gebruiken nu een authenticatie-app die iedere tien seconden een nieuwe code genereert. Of je ontvangt een pop-up op je mobiele scherm, waar je alleen nog maar op JA hoeft te klikken om het account te ontgrendelen. 

  5. Gebruik lange wachtwoorden (of zinnen) waarin je gebruik maakt van letters, cijfers en karakters. Hoe langer het wachtwoord hoe langer het duurt om te kraken. En, heel belangrijk, tip 6:

  6. Gebruik je wachtwoord niet voor meerdere accounts. Voorkom het domino-effect, waarbij criminelen meerdere accounts in handen krijgen met het kraken van één wachtwoord. Gebruik een wachtwoordenkluis zoals 1PasswordKeepas of Bitwarden om al je ingewikkelde (=veilige) wachtwoorden in te bewaren. 

  7. Vergeet de beveiliging van je router en firewall niet. Deze worden meestal alleen beschermd met een standaard beheerders wachtwoord die gemakkelijk te kraken is. En als je dan toch bezig bent, pas direct het beheerderswachtwoord van je wifi aan. 

  8. Wees kritisch op e-mails, sms'jes en WhatsApp berichten. Controleer het afzendadres, de bijgevoegde link en het bericht om het kaf van het koren te scheiden. Hoe je die kan herkennen en wat je er tegen kan doen lees je in onze blogs over phishing en smishing.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Cyberwacht. De Cyberwacht is een initiatief van Nationale Nederlanden  en het Nederlands Cyber Collectief om mensen te informeren en een directe hulplijn te bieden bij (vermoede) cyber problemen. Je kan De Cyberwacht bereiken op 070-5130507, de eerste 5 minuten zijn altijd gratis.

 

Gekko tips