10 vragen over de nieuwe kleine ondernemersregeling

 Volg je ons al op instagram? Klik hier om ons te volgen

Vanaf 1 januari 2020 verandert de kleine ondernemersregeling (KOR). Veel ondernemers hebben hier vragen over want er gaat best wat veranderen. Bovendien, als je in aanmerking komt voor de KOR, moet je vanaf 2020 vooraf kiezen of je gebruik gaat maken van de regeling. Want je bent niet noodzakelijkerwijs beter af als je de KOR gebruikt. In dit blog beantwoorden we de belangrijkste vragen.

 

1. Wat is het verschil tussen de nieuwe en oude KOR?

De nieuwe KOR is niet meer een korting op de verschuldigde belasting maar een vrijstelling voor de ondernemer. Bovendien moet je actief een keuze maken of je mee wilt doen aan de KOR. Dat is de kern van wat er per 1 januari 2020 gaat veranderen. Wat betekent dit concreet?

Met de oorspronkelijke kleine ondernemersregeling kon je achteraf berekenen of je in aanmerking komt voor lastenverlichting. Je trok de btw die je moest betalen af van de btw die je ontving van je klante en als het resterende btw-bedrag op jaarbasis minder dan €1.883 was, hoefde je maar een gedeelte of zelfs geen btw te betalen.

Per 2020 kijkt de Belastingdienst niet naar de btw maar alleen maar naar de hoogte van je omzet. Je komt in aanmerking voor de nieuwe kleine ondernemingsregeling als je omzet lager is dan € 20.000 euro. Als je minder omzet draait, krijg je een vrijstelling van de btw-plicht. Dit betekent dat je geen btw hoeft te rekenen aan je klanten en je hoeft dus ook geen btw-aangifte meer te doen.

 

2. Mag ik met de nieuwe KOR geen btw meer op mijn facturen rekenen?

Inderdaad. De nieuwe KOR is een ontheffing van de btw. Je moet dus facturen sturen zonder btw. Je geeft op je factuur aan dat je goederen of diensten zijn ‘vrijgesteld van btw’. Je klanten betalen dus geen btw meer aan jou. Als jouw klanten consumenten zijn, kan dat voordelig zijn, omdat je jouw product of dienst goedkoper kan aanbieden. Lever je voornamelijk aan bedrijven, dan zit hier niet zoveel voordeel aan. Het kan zelfs nadelig zijn als je klanten perse een factuur met btw willen.

 

3. Kan ik de btw op aankopen onder de nieuwe KOR niet meer aftrekken?

Nee, je mag de btw niet meer aftrekken en dit kan dus een groot nadeel zijn. Bijvoorbeeld als je beginnend ondernemer bent, weinig omzet draait, maar wel investeringen moet doen. Als je de btw op de bonnetjes van je inkopen mag aftrekken, worden je investeringen relatief goedkoper. Het bedrag van je aankopen inclusief btw mag je overigens wel ten aller tijden aftrekken van je winst. De nieuwe KOR heeft dus alleen invloed op je omzetbelasting.

Een voorbeeld: je draait een omzet van €15.000 (exlusief btw), maar je hebt €10.000 aan investeringen gedaan. Als je meedoet aan de KOR, mag je de btw op die investering (€2.100) niet aftrekken. Als je niet meedoet aan de KOR, wordt deze investering relatief kleiner. Over die €15.000 euro zou je €3.150 hebben gerekend aan je klanten. Van die €3.150 mag je €2.100 aftrekken, wat neerkomt op €1.050 aan btw die moet afdragen. Hiermee bespaar je netto dus flink wat geld.

 

4. Doe ik met de nieuwe KOR helemaal geen aangifte meer?

Correct. Omdat je geen btw meer berekent of ontvangt, hoef je dus ook geen btw-aangifte meer te doen. Let wel, je moet nog steeds een administratie bijhouden. Ook al heb je in theorie geen administratie nodig voor de btw, je hebt wel een administratie nodig voor de inkomstenbelasting.

Bovendien moet je ook op ieder moment kunnen aantonen aan de Belastingdienst dat je in aanmerking komt voor de KOR. Daarom moet je altijd een administratie bijhouden. Gelukkig heb je daar Gekko voor!

 

5. Hoe kom ik in aanmerking voor de KOR en waar meld ik mij aan?

Als je denkt dat je minder dan €20.000 gaat omzetten in 2020, kom je in aanmerking voor de nieuwe KOR. Aanmelden voor de nieuwe KOR, vergt alleen wel iets meer werk en planning dan bij de oude KOR.

Als je per 1 januari 2020 in aanmerking wilt komen voor de KOR moet je je voor 20 november 2019 aanmelden. Je bent dan vrijgesteld van de btw-aangifte in het eerste kwartaal van 2020. Let op, het formulier moet op 20 november binnen zijn, dus als je de aanmelding pas op de 20e verstuurt ben je te laat. Je kunt je via dit formulier aanmelden.

Als je op dit moment al een ontheffing van de administratieve verplichtingen hebt (vanaf 31 december 2019) op basis van de huidige kleineondernemersregeling, ben je automatisch aangemeld voor de nieuwe KOR. In dat geval hoef je dus niets te doen, tenzij je vanaf 2020 niet meer mee wilt doen aan de KOR. Geef dit dan voor 20 november aan bij de Belastingdienst via het afmeldformulier

 

6. Hoe schat ik wat mijn omzet is en wat als ik over de 20.000 euro heen ga?

De Belastingdienst heeft een rekenhulp gemaakt om te kijken of je in aanmerking komt voor de KOR. Je kan natuurlijk ook kijken naar je omzet uit vorige jaren. Als je meer dan €20.000 aan omzet hebt gedraaid in de afgelopen jaren, is het onwaarschijnlijk dat je in aanmerking komt voor de KOR.

Wat moet je doen als je inschatting van de omzet in 2020 achteraf niet klopt? Dit kan uiteraard gebeuren, zeker bij startende ondernemers. Je hebt immers nog geen idee wat je kunt verwachten. Misschien gaat het zo goed met je bedrijf in de eerste maanden, dat jouw omzet na een half jaar al boven de €20.000 uit komt. Is dat een probleem? Niet echt. Je moet dit wel direct doorgeven aan de Belastingdienst. Vanaf dat moment ben je namelijk weer btw-plichtig. Je moet dan ook weer facturen met btw gaan sturen, bonnen bewaren en ieder kwartaal de btw-aangifte doen. 

 

7. Welke rechtsvormen mogen gebruik maken van de KOR?

Tot nu toe gold de KOR alleen voor natuurlijke personen zoals eenmanszaken of vof’s. De nieuwe KOR geldt voor alle rechtsvormen, dus ook voor bv’s. De grens voor de omzet is voor alle rechtsvormen €20.000. Je gaat hierbij uit van de omzet van de gehele onderneming. Het is dus geen individuele regeling, maar echt een regeling per onderneming. Een vof mag dus niet de omzet van iedere partner apart opgeven om in aanmerking te komen voor de KOR.

 

8. Wat als je nou na die datum van 20 november pas start met de KOR?

Als je verzoek te laat is binnengekomen bij de Belastingdienst, is er nog geen man over boord. Je kunt je ook na 20 november aanmelden, maar de ingangsdatum schuift dan wel op naar het tweede kwartaal. Je doet dan per 1 april 2020 mee met de KOR.

Wil je pas later in het jaar meedoen met de KOR, dan is dat ook geen punt. Let er wel even op dat de Belastingdienst ongeveer 4 weken nodig heeft om je aanmelding te verwerken. Meld je dus uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van je aangiftevak aan.

 

9. Als ik nu voor de KOR kies, kan ik dit later in het jaar stop zetten? 

De keuze die je maakt om wel of niet mee te doen aan de KOR is niet vrijblijvend. Je zit vanaf het moment van opgave, drie jaar vast aan de KOR. Daar kun je ook niet meer op terugkomen (behalve als je dus die €20.000 euro voorbij gaat, dan ben je verplicht om vanaf dat moment btw te rekenen).

Dat maakt de keuze om gebruik te maken van de nieuwe KOR een stuk lastiger dan bij de oude KOR. Je moet in wezen drie jaar vooruit kijken en bedenken of er grote investeringen komen waarvan je de btw kan aftrekken van de belastingen. Als je kiest voor de KOR, dan zijn dergelijke investeringen plotseling een stuk duurder.

 

10. In welk geval is het verstandiger om niet aan de KOR mee te doen?

Zoals we eerder al aangaven, is de nieuwe KOR niet per definitie voordeliger voor iedere ondernemer. Dat verschilt per situatie. De regeling is eigenlijk bedoeld voor kleine ondernemers die van tijd tot tijd hun diensten of producten aan iemand verkopen.

Stel je houdt van handarbeid in je vrij tijd en je besluit om de creaties die je maakt te verkopen op een markt bij jou in de buurt. Dan kun je met de nieuwe KOR een boost geven aan je bedrijf, omdat je geen btw hoeft te rekenen. Je producten worden goedkoper voor je klanten en de administratieve verplichtingen worden minder.

Echter, als je dure apparatuur nodig hebt voor je werk, dan wordt dit al een stuk lastiger. Een startende fotograaf moet bijvoorbeeld behoorlijk wat investeringen doen. Je hebt natuurlijk een camera nodig, maar denk ook aan lampen, een computer, bewerkingsprogramma's etc. Als je gebruik maakt van de nieuwe KOR, mag je de btw op die investeringen niet terug vragen. Dat maakt de KOR een stuk minder aantrekkelijk.

Met de nieuwe KOR zul je als ondernemer dus veel meer een afweging moeten maken. Verwacht je grote investeringen in de komende drie jaar? Als het antwoord hierop 'ja' is, dan kan het zijn dat je relatief duurder uit bent als je mee doet met de KOR.

Nog een belangrijke vraag: zijn je klanten consumenten of bedrijven? Als je aan consumenten levert, worden jouw producten goedkoper als je geen btw hoeft te rekenen en daarmee aantrekkelijker. Echter, als je klanten hoofdzakelijk bedrijven zijn, dan zal de KOR je niet perse veel voordeel opleveren op dit gebied. Het verschil met consumenten is dat bedrijven zelf ook btw afdragen. Of jij nu wel of geen btw rekent, maakt dus niet zoveel uit. Al zijn er wel veel bedrijven die liever een factuur met btw ontvangen.


 

Accounting tips