Is eten en drinken aftrekbaar?

Joris Docter -

Als je zakelijk uit eten gaat, bewaar jij dan altijd het bonnetje? Als zzp’er mag je eten en drinken als aftrekpost opvoeren bij de Belastingdienst, maar niet in alle gevallen. Dit kan nog wel eens verwarrend zijn. Wanneer mag het nu wel en wanneer niet? In deze blog leggen we je precies uit hoe het zit.


Eten en drinken zijn een zakelijke aftrekpost

De reden dat je als ondernemer je eten en drinken bonnetjes bewaart, is dat je ook je eten en drinken als zakelijke kosten kan opgeven en dus kan aftrekken van de belastingen. Tenslotte, als je een zakelijke lunch hebt met een potentiële klant, zijn dat toch kosten die je maakt voor je bedrijf? Je zou geen nieuwe opdrachten kunnen binnenhalen zonder dat je je relatie uit eten nam.


Dit klinkt logisch en de Belastingdienst gaat hier ook voor een groot gedeelte in mee. Uit eten gaan met een klant is iets dat hoort bij het ondernemen. Echter, de Belastingdienst is niet geheel op haar achterhoofd gevallen. Als je niet met jouw klant uit eten was geweest, had je waarschijnlijk alsnog alleen gegeten. Eten en drinken is nu eenmaal iets wat ieder mens moet doen. Dus in hoeverre kun je stellen dat het hier om zakelijke kosten gaat?

De Belastingdienst heeft daarom een aantal regels opgesteld voor deze specifieke aftrekpost ‘eten en drinken’.


Zakelijke lunch in horeca is niet aftrekbaar

Het is heel simpel: de btw van een zakelijke lunch in een horecagelegenheid mag je nooit aftrekken. Lunch je buiten een horecagelegenheid? Dan mag je de kosten vaak wel aftrekken.

De reden hiervoor is als volgt. Van de Belastingdienst mag je de btw op eten en drinken voor eigen gebruik niet als aftrekpost opvoeren. Het doel van ons belastingstelsel is namelijk dat de consument de btw betaalt. Daarom zou het onlogisch zijn als je als consument de btw kunt terugvragen.

De Belastingdienst ziet een lunch in een een horecagelegenheid als eigen gebruik. Zonder klant had je daar misschien ook wel geluncht die dag en bovendien: hoe kun je nu bewijzen dat je met een klant was? Je mag de btw van dit soort lunches dan ook niet aftrekken.

 

Boodschappen doen bij de supermarkt 

Allereerst zegt de Belastingdienst dat je over eten en drinken niet de BTW mag aftrekken. Het meest gehoorde argument hiervoor is dat als je iets opeet, je toch duidelijk de eind gebruiker bent van het geleverde product (letterlijk: de consument) en je verkoopt dit niet door. En omdat in ons BTW stelsel het doel is dat de consument uiteindelijk de BTW betaalt, vindt de Belastingdienst dus dat je deze BTW niet mag aftrekken.

Maar wat nu als je het eten niet zelf opeet? Denk bijvoorbeeld maar aan een restaurant. Die verkoopt het eten en drinken wat hij inkoopt wel dit wel weer doorverkopen aan klanten. Daar zou het vreemd zijn als je deze normale bedrijfskosten niet mag aftrekken van de BTW. Je bent tenslotte niet de eindgebruiker.

Om hier onderscheid in te brengen heeft de Belastingdienst de volgende regel bedacht: als je iets bestelt in een Horecagelegenheid dan is dat voor eigen gebruik. Dus de BTW mag je dan niet aftrekken. Echter, als je buiten de Horeca eten en drinken aanschaft - bijvoorbeeld iets koopt in de Albert Heijn- dan mag je WEL de BTW aftrekken. Dit is ook de reden dat Gekko als standaard kostensoorten “eten en drinken (horeca)” en “eten drinken (niet horeca)” heeft. De ene is aftrekbaar en de andere niet.


Eten en drinken kun je aftrekken van je winstbelasting

Eten en drinken is dus niet altijd interessant voor de btw. Want een goede zakenlunch wordt meestal niet afgesloten met een bak kwark van de Lidl. Echter, voor de inkomsten en vennootschapsbelasting zijn deze kosten wel interessant. Je mag deze kosten aftrekken van de winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt.

Maar zoals eerder gezegd; eten en drinken moet je toch. Dus in hoeverre zijn de kosten van een lunch (of diner) aftrekbaar? De Belastingdienst gaat er vanuit dat een deel van het eten en drinken voor eigen gebruik is. De eerste 4500 EUR die je aan eten en drinken uitgeeft, mag je daarom niet aftrekken van de belastingen. Alles wat daarboven valt mag wel worden afgetrokken.
 

Voor kleine ondernemers geldt de 80% regeling

Nu vraag je je misschien af als kleine ondernemer: 4500 euro? Zoveel geef ik in een heel jaar niet eens uit aan eten en drinken, laat staan aan zakelijke lunches. Voor kleinere ondernemers is er daarom een aparte regeling. Je mag namelijk 80% van de kosten die je maakt voor eten en drinken aftrekken. Geef jij voor je zaak bijvoorbeeld 3000 EUR uit aan eten en drinken, dan mag je 2400 EUR aftrekken van de winst. Let hierbij wel even op: de hoogte van dit bedrag verandert van jaar tot jaar en het beste is om dit even te bekijken op de site van de Belastingdienst.Waar let de Belastingdienst nu op?

Helaas is het dus zo dat je als zzp’er niet zomaar al je zakelijke lunches kunt aftrekken van de belastingen. Je moet kunnen aantonen dat het om zakelijke kosten gaat. Zo zal de Belastingdienst de bonnetjes van jouw dagelijkse persoonlijke boodschappen bij de Albert Heijn niet als zakelijk beschouwen. Je moet dus een bewijs hebben waarmee je kan aantonen dat het toch echt een zakelijke lunch is. Een zakelijke afspraak in je agenda is daarvan een voorbeeld.

Nu lijkt dat toch niet zo moeilijk. Iets is al snel zakelijk en dat zou je ruim kunnen interpreteren. Afspraak met je broer? Zou goed kunnen dat je overleg hebt om eventueel een partnership te beginnen. Uit eten met een vriend? Die vriend werkt wel voor een zeer interessant bedrijf. Tenslotte, zakelijk eten en drinken heeft vaak een persoonlijk element in zich. Dat is immers nu juist de reden dat je die (potentiële) klant mee uit eten neemt.

Wij bij Gekko zijn geen belastingadviseurs en als je echt op het scherp van de snede wil gaan zitten, zou ik dat zeker even checken bij je eigen boekhouder. Het kan je veel geld besparen. De standaard stelregel die wij zelf aanhouden is dat het onverstandig is om meer dan 2000 EUR per jaar aan eten en drinken als zakelijke kosten op te geven. Als je hierboven zit interpreteer je de regel ‘zakelijk’ waarschijnlijk te ruim. En de Belastingdienst zal dan al snel zeer kritisch gaan kijken of alles wat je opgeeft, wel overeenkomt met je agenda.

Maar bedenk je altijd: ook als je onder deze vuistregel zit, kun je nog steeds verkeerd zitten. Dus het is aan te raden om hier voorzichtig mee te zijn.

 

Gekko is een gratis online boekhoudprogramma, speciaal ontwikkeld voor zzp'ers. Meer weten? Kijk op www.getgekko.com. Of meld je gratis aan.

 

Boekhoudtips


Joris is binnen Gekko als product owner verantwoordelijk voor de operationele kant van de software ontwikkeling en de gebruikerservaring.