Belangrijkste wetswijzigingen 2018 zzp'ers

Een nieuw jaar brengt weer allerlei mogelijkheden en kansen met zich mee. Het is ook altijd een moment voor de overheid om aanpassingen te maken in wetten en regelingen. Wil je weten wat er voor jou gaat veranderen als zzp’er in 2018 en de jaren daarna? Lees onze blog en je bent weer helemaal up to date voor de belangrijkste wijzigingen.

 

De AOW-leeftijd gaat omhoog

We moeten langer doorwerken, want de AOW-leeftijd gaat per 1 januari 2018 omhoog naar 66 jaar. Misschien wil je het helemaal niet weten, maar je kunt op de website van SVB berekenen wanneer jij met pensioen kan gaan. Hint, als je zo'n beetje halverwege qua je werkzame leven bent, zeg begin 40, dan moet je waarschijnlijk tot je 69e wachten tot je je AOW krijgt. 

Bereken je pensioenleeftijd


Correcties voor je btw-aangifte voortaan digitaal

De overheid digitaliseert steeds meer en dat is heel fijn. Let wel even op. De correcties in je btw-aangifte kun je vanaf dit jaar alleen nog maar digitaal doorgeven via de website van de Belastingdienst. Het suppletie formulier voor omzetbelasting kun je dus niet meer schriftelijk verzenden, zoals voorheen.


Bijtelling van nieuwe auto’s gaat omhoog

Ben je van plan dit jaar een nieuwe auto te kopen waarmee je zakelijk gaat rijden? Dan is het wellicht handig om te weten dat de bijtelling voor sommige auto’s wordt aangepast in 2018. Voor auto’s met een CO2-uitstoot van 1 t/m 50 gram per kilometer wordt de bijtelling verhoogd naar 22%, een verhoging van zes procent. Ook de bijtelling voor de iets meer vervuilende auto’s (50 tot 106 gram CO2-uitstoot per km) gaat omhoog naar 22%, een procent hoger dan vorig jaar. Dit geldt niet voor auto’s die in 2016 of eerder zijn aangeschaft. De bijtelling voor zuinige auto’s (0 gram CO2-uitstoot per km) blijft 4% en voor de meest vervuilende auto’s (meer dan 106 gram CO2-uitstoot per km) blijft gemaximeerd op 22%.


Er komt een minimum uurtarief voor zzp’ers

De overheid wil een minimum uurtarief instellen voor zzp’ers. Dit minimum uurloon gaat naar verwachting ergens tussen de € 15 tot € 18 per zijn.


De modelovereenkomst (DBA) wordt vervangen

In één van onze vorige blogposts hebben we hier uitgebreid over gesproken. In 2018 gaat de overheid plannen maken voor een nieuwe manier van contracten afsluiten tussen zzp’ers en opdrachtgevers. Lees onze vorige blogpost om alles te weten te komen over dit onderwerp.


Vanaf 2019 minder belasting voor lagere inkomens

Verdien jij minder dan € 20.000 per jaar? Dan ga jij in de toekomst minder belasting betalen. De overheid wil vanaf 2019 het belastingstelsel aanpassen. Het idee is om van vier naar twee belastingschijven te gaan. Het belastingtarief van de eerste schijf zal nog steeds 37% bedragen. Over alles wat daarboven valt, betaal je in de tweede schijf 50% belasting.

 

Andere wijzigingen uit het regeerakkoord die er aan komen vanaf 2019:

  • Het lage btw-tarief wordt verhoogd van 6% naar 9%
  • De Zelfstandigenaftrek wordt verlaagd (voor 2017 is dit nog € 7.280)
  • De algemene heffingskorting wordt verhoogd met € 350 (2021)
  • De hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd in vier jaar tijd van 50% naar 36,9%
  • Het eigenwoningforfait wordt verlaagd naar 0,6% van de WOZ-waarde
  • De vennootschapsbelasting wordt verlaagd (voor een winst van minder dan € 200.000 wordt de belasting verlaagd van 20% naar 16%. Als je winst hoger is dan € 200.000 betaal je 21% in plaats van 25% belasting)
  • De dividendbelasting wordt afgeschaft
  • Het bedrag voor vrijstelling van vermogensrendementsheffing wordt verhoogd (tot een vermogen van € 30.000 euro hoef je geen belasting te betalen. Deze grens ligt nu op € 25.225. Voor fiscale partners wordt dit bedrag € 60.000)
  • De duur van doorbetaling bij ziekte wordt verlaagd van twee naar één jaar voor bedrijven met minder dan 25 werknemers 

 

Tip, zorg dat je in ieder geval je administratie goed op orde hebt zodat je weet hoeveel jij voor je pensioen opzij kan zetten. Dat kan je heel simpel doen met het gratis boekhoudprogramma van Gekko.

 

Accounting tips