Auto op de zaak of privé

Dit blog is geüpdate met de meest recente informatie van de Belastingdienst om de wijziging in de kilometervergoeding door te geven voor gemaakte reiskosten. De kilometervergoeding is sinds 1 januari 2023 aangepast van 19 cent naar 21 cent per kilometer en zal in 2024 weer veranderen. Lees de Gekko Wiki Km vergoeding voor een tabel met de wijzigingen in de kilometervergoeding.

 

Een auto op de zaak. Dat klinkt heel mooi. Voor veel ondernemers is het echter een grote administratieve beslommering. Koop je een privé auto waarmee je zakelijk rijdt of ga je privé kilometers bijhouden met de auto van de zaak? Een korte uitleg over hoe je om moet gaan met het gebruik van je auto.

 

Tip: Lees ook het Gekko blog Gekko Ritten: overzicht van functies voor meer informatie over het gebruik van de Gekko Ritten app.

Een auto op naam van bedrijf of van je persoon

Als je voor je werk een auto gebruikt, zijn er in principe twee mogelijkheden: of de auto is van je bedrijf, of de auto is van jezelf.

Koop je een auto voor de zaak? Dan zijn de kosten van de aanschaf en gebruik van de auto bedrijfskosten. Je mag de btw van deze kosten dus aftrekken. Omdat het bedrijfskosten zijn, kun je hiermee ook nog eens je inkomstenbelasting verlagen. Dit geldt ook voor leaseauto’s.

Ga je rijden met een privé auto, oftewel een auto die op je eigen naam staat? Dan kun je de btw over de aanschaf niet aftrekken, maar de btw over het onderhoud en gebruik wel. Maar alleen voor de zakelijke kilometers, niet voor je privé kilometers. Woon-werkverkeer geldt voor de btw als privégebruik.

 

Keuze privé of zakelijk is belangrijk voor je kosten

Nu denk je vast, dan kan ik beter de auto op naam van mijn bedrijf zetten, want dan kan ik meer belastingen aftrekken. Helaas is er een complicerende factor. Als je een auto van de zaak ook privé gebruikt, moet je btw betalen over de kilometers die je privé hebt gereden.

Wat is nu het voordeligste? Zowel een auto op de zaak als privé hebben voor- en nadelen. Welke optie voor jou aantrekkelijker is, hangt van veel factoren af. Zoals de aanschafprijs, de catalogusprijs, de hoeveelheid zakelijke en privé kilometers, etc.

Het is dus van belang dat je dit eerst goed op een rijtje zet, voordat je een beslissing maakt. Al helemaal omdat je nadat je een keuze hebt gemaakt, je niet zomaar meer mag wisselen.

 

Tip: Download onze Gekko Ritten app waarmee je heel gemakkelijk je zakelijke en privé kilometers kunt bijhouden. 

 

Hoe ga je om met een privé auto die je zakelijk gebruikt?

Dit is voor beginnende ondernemers de meest gemakkelijke vorm en de meest flexibele vorm. En daarom ook de meest gebruikte vorm. Het principe voor het gebruik van de privé auto voor je onderneming is simpel:

 

Aftrek van de winst

Voor iedere zakelijke kilometer die je rijdt, mag je 21 cent aftrekken van de winst die je onderneming maakt. Verder mag je geen kosten aftrekken van de winst. Dus als je een keer moet tanken op weg naar de klant? Niet opgeven als zakelijke kosten. Je mag alleen het aantal kilometers van deze rit als kosten rekenen. Zelfs als de werkelijke kosten van de rit veel hoger of lager liggen.

 

Tip: Hoe verwerk je dit in Gekko? Het handigste is als je een aparte kostensoort aanmaakt, bijvoorbeeld 'kilometervergoeding'. Vink aan dat deze kosten niet meegenomen moeten worden in het btw-rapport. Voer maandelijk of per kwartaal (wat je wilt) de gereden kilometers als kostenpost toe. 

 

Btw-aftrek

Je mag kosten zoals de tankbon weliswaar niet aftrekken van de winst, maar je mag hiervan wel de btw aftrekken. Dus als je gaat tanken, gooi de bon dan niet weg, maar zet de bon in je administratie. Want ook al heb je niets aan de netto onkosten, de btw op deze bon mag je wél aftrekken.

 

Tip: Je kunt hiervoor heel goed de Gekko Bonnen app gebruiken. Scan gewoon de bon, maar geef in plaats van het totaal bedrag, alleen het btw bedrag op. Gekko neemt dan wel de btw mee maar zal niet de onkosten aftrekken.

 

Correctie op de btw voor privé kilometers met je privé auto

Natuurlijk gebruik je de privé auto ook voor eigen gebruik. Daarom moet je een gedeelte van de btw die je hebt afgetrokken als voorbelasting weer corrigeren. Dit doe je meestal aan het einde van het jaar op basis van je kilometerregistratie. Het is heel simpel.

 

Voorbeeld

Stel dat je €1000 aan btw hebt afgetrokken voor je privé auto en dat jaar 50% privé hebt gereden, dan moet je aan het einde van het jaar €500 (50% privé x €1000 = €500) terugbetalen.

Als je nu geen sluitende kilometerregistratie hebt, kun je er ook voor kiezen om eenmalig 1,5% van de cataloguswaarde van je auto te corrigeren. Klik hier om je cataloguswaarde uit te rekenen. Echter, als je de auto veelvuldig zakelijk gebruikt, kan er vanuit gaan dat het waarschijnlijk loont om een kilometerregistratie bij te houden.

 

Tip: De btw kun je het beste aan het einde van het jaar corrigeren. Gekko vraagt bij het maken van je btw-rapport in Q4 of je nog correcties wilt doorvoeren. Deze worden dan automatisch verwerkt.

 

Hoe ga je om met een zakelijke auto die je ook privé gebruikt?

Als je een auto op de zaak koopt, dan kun je veel meer kosten aftrekken.

 

Aftrek van de winst

Je mag alle onkosten (netto onderhoudskosten, netto tank kosten, etc.) aftrekken van je bedrijfsresultaat, oftewel je winst. Je hoeft in dit geval niet meer te werken met de 21 cent per km.

 

Btw-aftrek

Daarnaast mag je ook alle btw aftrekken: btw van de kosten voor het gebruik, onderhoud én aanschaf van de auto. Dit laatste is echt een voordeel ten opzichte van een privé auto die je zakelijk rijdt.

 

Je moet meer privé corrigeren voor een zakelijke auto

Echter moet je bij een auto op de zaak ook meer corrigeren voor privé gebruik. De btw  kun je op dezelfde wijze corrigeren als voor een privé auto. Dus bij 50% privégebruik moet je 50% van de opgegeven btw corrigeren. De berekening is helaas wel hoger en lastiger omdat je ook de btw van de aanschaf van de auto hebt meegenomen en deze moet je ook opnemen in je berekening.

De belastingdienst heeft hier een aparte rekentool voor ontwikkeld die je hierbij kan helpen. Ervaring leert wel dat de meeste mensen dit een complexe berekening vinden. Veel mensen nemen daarom de correctie op basis van de cataloguswaarde, net als bij een privé auto. Let wel, bij een auto op de zaak moet je 2,7% van de cataloguswaarde corrigeren. Dit is een stuk meer dan de 1,5% bij een privé auto.

Daarnaast moet je ook de onkosten corrigeren voor het privé gebruik. Dit doe je op basis van de waarde van de auto x het verrekeningspercentage. En dit verrekeningspercentage verschilt van jaar op jaar. Lees dit dus goed door op site van de belastingdienst.

 

Zakelijke auto handig als je een dure auto hebt

Waarschijnlijk dansen nu de cijfertjes al voor je ogen en ben je niet veel wijzer geworden over de keuze die je moet maken: je auto privé rijden of juist zakelijk? De berekening is ook best complex.

Allereerst is het goed om te realiseren dat één van de grootste voordelen van het rijden van een auto op de zaak is dat je de btw over de aanschafwaarde mag aftrekken. Dat is bij een dure, nieuwe auto in één keer een heel hoog bedrag. Als je dus een dure nieuwe auto koopt, is het waarschijnlijk goedkoper om deze zakelijke aan te schaffen. Echter, als je net begint met je bedrijf en een privé hebt, kun je deze waarschijnlijk beter privé blijven rijden.

Een tweede voordeel van zakelijk rijden is dat je de daadwerkelijke kosten mag aftrekken bij een auto van de zaak in plaats van de 21 cent per gereden kilometer. Als je dus een zwaardere auto hebt (bijv. een bestelbus) die relatief veel kost, dan is het waarschijnlijk dat je meer kosten mag aftrekken.

 

Hoe meer je rijdt, hoe voordeliger een auto op de zaak

Realiseer je ook dat hoe meer je de auto zakelijk gebruikt, hoe voordeliger het wordt om deze ook zakelijk aan te schaffen. Je mag namelijk meer aftrekken als je meer zakelijk rijdt.

Dat geldt zeker als je minder dan 500 km per jaar privé rijdt omdat je dan alle kosten en btw 100% mag aftrekken. Maar let wel: je moet hiervoor een goede en volledig sluitende rittenregistratie hebben.

Dus als je een dure, grote auto hebt en veel zakelijk rijdt, kun je auto beter op de zaak zetten.

 

Woon-werk verkeer is privé gebruik

Nog een paar tips die je moet weten om een juiste beslissing te maken over jouw auto. Allereerst is het goed te realiseren dat woon-werk verkeer een bijzondere vorm van zakelijk rijden is. Dat wil zeggen, je hoeft over deze kilometers geen bijtelling te betalen, maar je moet wel de btw over deze kilometers corrigeren. Bovendien kan het nogal complex zijn over wat nu wel onder woon-werk verkeer valt en wat niet.

 

Bij een lease auto gelden dezelfde regels

Verder is het ook goed om te weten dat leasen voor de Belastingdienst in principe hetzelfde is als kopen. Zeker als het om een financiële lease gaat. Als je een private lease hebt, moet je de auto als privé bezit beschouwen en in het geval van een zakelijke lease is het een auto op de zaak. Je onkosten en btw geef je vervolgens op dezelfde manier op als bij een gekochte auto.

 

Wat is nu voordeliger? Vraag advies!

De allerbelangrijkste tip die we kunnen geven is simpel: vraag om advies op maat. Realiseer je dat als je een keuze hebt gemaakt om de auto zakelijk of privé aan te schaffen, deze keuze niet meer zo makkelijk ongedaan kan worden gemaakt.

Dit geldt niet alleen voor bv’s en andere bedrijfsvormen die fiscaal afgescheiden zijn, maar ook voor transparante ondernemingsvormen als eenmanszaken. Even snel wisselen zit er dus niet bij.

Vraag daarom om advies op maat als je er aan denkt om een auto te kopen. Tenslotte, naast een huis is een auto voor de meeste mensen de duurste aankoop die ze in hun leven doen. Als je dan toch een groot bedrag gaat uitgeven, kan het geen kwaad om een paar honderd euro extra uit te geven aan persoonlijk advies van een expert. Vraag dus even na bij je boekhouder wat voor jou het beste is.
 

Accounting tips