100.000 ZZP’ers laten geld liggen. Zo voorkom jij het

Als ZZP’er heb je een wisselend inkomen. Je kunt daarom gebruik maken van de middelingsregeling en belastinggeld besparen. Toch doen veel ZZP’ers dit niet. Veel ondernemers zijn namelijk niet bekend met deze regeling of vinden middelen te tijdrovend en maken er dus geen gebruik van. Zo betalen zijn nodeloos te veel belasting en dat is natuurlijk zonde. In Nederland zijn er maar liefst bijna 100.000 ondernemers die niet middelen. Het toepassen van middeling kan je, afhankelijk van je inkomen, honderden tot duizenden euro’s opleveren. In dit artikel lees je wat middeling precies is en hoe jij kunt voorkomen dat je geld laat liggen.

Wat is middelen?

Middeling is bedoeld voor mensen met een inkomen dat per jaar kan variëren, zoals ondernemers. Nederland heeft een progressief belastingstelsel, wat inhoudt dat je meer belasting moet betalen naarmate je meer verdient. Als je als ondernemer een goed jaar hebt, dan betaal je dus veel belasting. Bij middeling wordt niet naar één jaar gekeken, maar naar het gemiddelde inkomen over drie jaar. Door over een langere periode te kijken zal je waarschijnlijk over het geheel gezien in een lagere belastingschaal vallen en dus minder hoeven betalen dan als je ieder jaar afzonderlijk bekijkt. Je kunt dit verschil via de Belastingdienst terugkrijgen op je zakelijke rekening. Klinkt interessant, toch?

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Om aanspraak te kunnen maken op de middelingsregeling moet je eerst controleren of je er ook echt recht op hebt. Hier moet je aan voldoen:

  • De aanvraag betreft drie opeenvolgende kalenderjaren.

  • Uiteraard heb je in de drie jaar waarover je wilt middelen belasting in Nederland betaald.

  • Deze jaren mogen elkaar niet overlappen (hier moet je rekening mee houden als je meerdere keren gebruik wilt maken van middeling).

  • Je kunt je jaarinkomen overleggen via drie opeenvolgende definitieve aanslagen of op basis van jaaropgaven.

  • Je moet de aanvraag binnen 36 maanden na de laatste definitieve aanslag indienen.

  • Je moet in de drie jaar waarover je middeling aanvraagt jonger dan 65 jaar zijn geweest.

Hoe dien ik een verzoek in?

Zorg er eerst voor dat je jouw aangifte inkomstenbelasting hebt ingevuld en afgerond. Verzamel dus je jaarcijfers uit je boekhoudprogramma, alle jaaroverzichten en andere relevante informatie en ga even voor je aangifte zitten.
Bepaal over welke jaren je wil middelen en vervolgens dien je een schriftelijk verzoek in bij de belastingdienst. In deze brief doe je een verzoek om middeling toe te passen. Je stuurt hierbij een berekening van de belastingteruggaaf mee. Binnen acht weken ontvang je een ontvangstbevestiging. Als je in aanmerking komt voor middeling, dan ontvang je een schriftelijke uitspraak per post en in je online Berichtenbox op belastingdienst.nl.

Wat levert het op?

Hoeveel geld middelen jou precies oplevert hangt af van je persoonlijke situatie. Denk hierbij ook aan het moment dat je eventueel van loondienst bent overgestapt naar het ZZP-bestaan. Als je veel verdiende in loondienst en in je eerste twee jaar als ondernemer weinig, dan kun je profiteren van middelen. Andersom, als je na een laag inkomen in loondienst veel gaat verdienen als ondernemer, dan kun je ook voordeel behalen. Het kan dan zomaar zijn dat je € 1.000 terugkrijgt. Het is dus echt de moeite waard om eens met terugwerkende kracht naar je inkomen te kijken.

Als je dit zelf te veel werk vindt, dan kun je eventueel de hulp inroepen van een boekhouder. Die verdient zich vanzelf terug als je een mooi bedrag van de Belastingdienst terugkrijgt op jouw zakelijk rekening. Daar wil je natuurlijk ook niet teveel voor betalen, dus kijk goed welke rekening aan jouw wensen voldoet. Gratis is natuurlijk altijd beste. 

Accounting tips