Prinsjesdag: minder fiscale voordelen voor zzp'ers

Het is vandaag op 17 september 2019 weer Prinsjesdag. De koning heeft gesproken en de plannen van het kabinet voor komend jaar bekend gemaakt. Maar wat betekent dit alles voor jou? Voor ondernemers zal er behoorlijk wat veranderen, al zijn de plannen niet echt wereldschokkend. Hieronder alle veranderingen die relevant zijn voor ondernemers op een rijtje.
 

Wat is Prinsjesdag

Een beetje een dooddoener maar vooruit: Prinsjesdag is de dag waarop het kabinet haar plannen en de begroting voor komend jaar presenteert. Hierin geeft zij aan waar geld aan wordt uitgegeven (bijv. meer geld naar gezondheidszorg of innovatiesubsidies) en hoe dat wordt betaald (bijvoorbeeld hogere accijnzen of juist lagere vennootschapsbelastingen). Dit gaat vervolgens naar de Tweede Kamer die hier vervolgens haar mening over mag geven tijdens de Algemene Beschouwingen. Als alles goed is, worden de plannen vervolgens geïmplementeerd en waar nodig vastgelegd in een nieuwe wet.

In principe gaan we er vanuit dat het kabinet een meerderheid heeft in de Tweede Kamer en dat daarom de plannen die zojuist zijn gepresenteerd waarschijnlijk wel door zullen gaan. Echter, het is in het verleden vaak voorgekomen dat tijdens Algemene Beschouwingen regeringspartijen aanpassingen wilden na Prinsjesdag. Ook kan het zijn dat het kabinet later toch terug komt op bepaalde plannen Denk bijvoorbeeld maar aan de afschaffing van de dividendbelasting in 2018. Zeker dit jaar is het spannend wat er gaat gebeuren omdat het kabinet wel een meerderheid heeft in de Tweede Kamer, maar in de Eerste Kamer moet vertrouwen op gedoogsteun van oppositiepartijen.

Het is dus geen gedane zaak, maar hier zijn wel de belangrijkste voornemens van de regering!

 

Aftrek voor zelfstandigen gaat omlaag

Dit is voor veel ondernemers een voornemen wat ze rechtstreeks in de portemonnee gaat raken. Op dit moment heb je als zelfstandige ongeveer €7.000 “zelfstandige aftrek”. Dat is een korting op de inkomstenbelasting die een gewone werknemer niet krijgt. Dit is een belangrijke reden waarom je als zzp’er minder belasting betaalt dan als je hetzelfde werk als werknemer zou doen. De reden dat je als ondernemer deze aftrek krijgt is dat je als ondernemer allerlei zaken zelf moet regelen die wel voor een werknemer zijn geregeld. Denk hierbij aan voorzieningen voor oude dag, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Deze aftrek zal de komende jaren (waarschijnlijk uitgespreid over 5 jaar) significant worden verlaagd naar €5.000. Dat betekent dat uiteindelijk een gemiddeld zzp’er ruim €750 extra belasting zal gaan betalen. Een behoorlijk extra bedrag dus. De rationale van de overheid hierover is dat ze voor de komende jaren lastenverlichtingen voor de burgers willen realiseren. En dit willen ze betalen door hogere belastingen voor het bedrijfsleven te realiseren. Zelfstandigen zijn mini bedrijfjes en zo kom je dus op dit hogere bedrag.

 

Maar dit wordt (een klein beetje) gecompenseerd door andere lagere lasten

Wat dit betekent is dat je als zelfstandige natuurlijk ook mee profiteert in de lastenverlichting die voor gewone burgers geldt. Het kabinet mikt erop dat we allemaal lastenverlichtingen kunnen verwachten die onze koopkracht met minimaal 2% laat stijgen. Dat klinkt goed (en het is ook fors) maar hou er dus mee rekening dat die 2% die alle Nederlanders krijgen onder andere komt uit de 750 EUR die alleen zelfstandigen betalen. Dus dit is alleen een pleistertje op de wond van de zelfstandigen.

 

We gaan minder belasting betalen op spaargeld

Dit viel te verwachten. Omdat de rentestand al jaren rond de 0% is, maak je geen enkele winst op spaargeld. Sterker, omdat je als privé persoon ook vermogensbelasting moet betalen (box 3), wordt je spaargeld ieder jaar een stukje minder. Daarom zetten in het verleden veel ondernemers hun spaargeld op een zakelijke rekening. Als ondernemersvermogen werd dit tenslotte niet belast (zie ook ons blog sparen privé of in je onderneming).

Het kabinet heeft echter besloten de belastingvrije voet zo aan te passen dat je waarschijnlijk over €440.000 aan spaargeld geen vermogensbelasting meer hoeft te betalen. Dat is fors meer dan de €30.000 die nu wordt gehanteerd. Hoe deze aanpassingen er exact zullen uitzien is nog niet geheel bekend. Maar het lijkt er wel op dat de meeste ondernemers geen gebruik meer hoeven te maken van de mogelijkheid om zakelijk te sparen. En ze hoeven zich dus ook niet meer in bochten te wringen om uit te leggen waarom ze dat spaargeld zakelijk moeten beheren (iets waar de Belastingdienst altijd graag vragen over stelt!).

Een korte cynische observatie van de auteur: we gaan over de eerste €400.000 spaargeld geen belasting meer betalen net op het moment dat iedereen verwacht dat je binnenkort moet betalen om je geld bij een bank te zetten (negatieve rente). De meeste Nederlanders geven aan dat ze “dan hun geld zullen weghalen bij de bank en thuis bewaren”. Hoewel je je kan afvragen hoeveel mensen dit daadwerkelijk zullen doen, wordt het natuurlijk wel extra aantrekkelijk als je hiermee ook de Belastingdienst een loer kan draaien. Want als dat geld thuis ligt, daar weet de Belastingdienst toch niks van? Dus wellicht is dit gewoon een manier om het onaantrekkelijk te maken om je spaargeld te onttrekken aan het zicht van de Belastingdienst.

Tip, maak een extra bankaccount aan, liefst gratis, zodat je geen negatieve rente hoeft te betalen. Bijvoorbeeld bij N26, daar kan je gratis een zakelijke betaalrekening openenen of een gratis prive rekening openen

 

Het wordt aantrekkelijker om elektrisch te rijden... op de fiets

De overheid heeft ook aangekondigd dat ze nu echt serieus willen worden met de mileuplannen. Daarom gaan ze de bijtelling op elektrische auto’s fors verhogen. Dat klinkt natuurlijk wat tegenstrijdig maar de overheid heeft hierbij wel een punt. Want het voordeel van de lage bijtelling op elektrische auto’s ging in de afgelopen jaren vooral naar mensen die een Tesla kochten. Dit waren tenslotte relatief dure auto’s die vanwege het hoge aanschafbedrag daarom ook extra voordeel kregen van de lage bijtelling. 

De overheid heeft daarom de lage bijtelling iets verhoogt en bovendien een maximum bedrag van 45.000 EUR ingesteld die een auto mag kosten. Daarboven betaal je het volle pond van de bijtelling. De Tesla rijder gaat dus meestal een stuk meer betalen. Maar met je Nissan Leaf valt het nog mee. Als je dus zit te denken aan een nieuwe auto, let dan goed op wanneer je auto wordt geregistreerd en of je deze zakelijk koopt of privé (en lees als het kan ook nog even dit blog hierover!). Bovendien gaat de overheid andere milieubewuste vervoersmiddelen een stuk aantrekkelijker maken. Zo is er een een behoorlijke korting aangekondigd voor een “fiets op zaak” (zie het stuk van Business Insider voor meer info).

Tip. Lees ook ons Belasting Wiki artikel Fiets van de Zaak. Hier gaan we dieper in op de voordelen van een Fiets op de zaak zetten, waar je aan moet denken en welke belasting voordelen je kan behalen.

 

Er zijn veel aanpassingen maar weinig echt fundamentele veranderingen

De overheid heeft met deze begroting gekozen voor relatief beperkte aanpassingen die ons langzaam voorbereiden op de toekomst. Op zich is dat niet zo gek aangezien het economisch gezien goed gaat met Nederland. Men probeert dus met beperkte aanpassingen de welvaart zo evenwichtig mogelijk te verdelen terwijl we toch langzaam gewend raken aan hogere kosten voor bijv. vervuilende energie. Natuurlijk zijn er punten waar je eventueel van baalt (denk hierbij vooral aan de inperking van de zelfstandigenaftrek!) maar al met al verandert er niet zo heel veel.

Dat vinden wij persoonlijk zowel positief als negatief. Positief is dat het kabinet voorzichtig te werk gaat en hoewel grote problemen als klimaat en ongelijkheid in Nederland worden aangepakt, men zich ook niet direct in het onbekende stort. Aan de andere kant vinden wij het jammer dat problemen waarvan iedereen weet dat ze er zijn worden genegeerd. Voorzieningen voor zzp’ers zijn bijvoorbeeld nog steeds veel te beperkt en voor veel ondernemers blijft het onmogelijk om een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben. 

Het zou de overheid sieren als ze het geld wat ze besparen met de inperkingen van de zelfstandigenaftrek zouden gebruiken om dit soort problemen nu echt aan te pakken.

Announcements