Btw voor beginners

Als ondernemer zul je vaak met btw te maken hebben. Deze belasting wordt namelijk toegepast op de producten en diensten die je levert (of, met andere woorden, over je omzet). Daarom wordt btw ook omzetbelasting genoemd.

Als je inkopen doet voor je bedrijf, gaat de verkoper op z’n beurt ook btw heffen. Het bedrag dat je aan btw kwijt bent, kun je vervolgens aftrekken als voorbelasting in je verplichte aangifte omzetbelasting. Het komt dus vaak voor dat ondernemers onder elkaar netto bijna niets aan btw betalen.

 

Jouw winst blijft onverminderd

Omdat btw niet jouw verdienste is, maar aan de Belastingdienst afgestaan moet worden, reken je het bedrag niet tot je winst.

Als het totale btw-bedrag na de aftrek van de voorbelasting € 1883 of minder bedraagt, kun je kleine ondernemersregeling toepassen. Dit pakt gunstig uit: wie in een jaar € 1.345 of minder aan btw hoeft te voldoen, wordt vrijgesteld van btw.

Ondernemers die tussen € 1.345 en €1883 zouden betalen, hebben recht op een vermindering. Hoeveel korting valt er precies op te strijken? Het kortingsbedrag kun je volgens onderstaande formule berekenen:

Jouw korting = 2,5 x (€ 1.883 - btw-bedrag)

 

Hoe pas je btw toe?

Op elke factuur die je als ondernemer verstuurt, moet je het correcte bedrag van btw vermelden. Daarna betaalt de afnemer jou het gehele bedrag inclusief btw. Je draagt btw op je beurt af aan de Belastingdienst als je je aangifte omzetbelasting indient. Dit gebeurt per maand, per kwartaal of per jaar. Meeste ondernemers dun hun aangifte elke kwartaal.

Heb je te veel aan btw betaald? Dan maakt de Belastingdienst het geld over. Wie liever het btw-teruggaaf wil verrekenen, kan dit ook regelen via een speciale formulier. Zie hiervoor de website van Belastingdienst .

 

Gebruik ik 6, 21 of 0% BTW?

Over het algmeen geldt het tarief van 21%, maar je kunt ook te maken krijgen met 6% (het verlaagde btw-tarief), 0% of vrijstelling van btw. Lees op onze blog wanneer je welke tarief hanteert.

 

Tip, zorg dat je vanaf het begin eenvoudig je kosten en betaalde BTW goed bijhoudt. Dat kan je heel eenvoudig doen met de Gekko Bonnen App. Zo weet je zeker dat je dat alvast goed geregeld hebt.

 

Gekko tips